2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2021. Október 14. 15:48, csütörtök | Világ
Forrás: EURACTIV / HVG

EU ROAMING: tíz évvel meghosszabbítanák a roamingdíjak eltörlését, sőt újabb kedvezmények várhatók

EU ROAMING: tíz évvel meghosszabbítanák a roamingdíjak eltörlését, sőt újabb kedvezmények várhatók

Jövőre lejár az EU egyik sikertörténete, azaz elvileg megszűnik a barangolási (roaming) díjak eltörlése. Az Európai Parlament azonban ezt nem szeretné, így következő tíz évvel meghosszabbítanák a díjmentességet.

A javaslatról az Európai Parlament ipari bizottsága szavazott első körben, amelyet ellenszavazat nélkül fogadtak el. A hosszabbítás mellett újabb kedvezményekkel is bővült a roamingdíjakról szóló jogszabály. Ha a javaslat minden akadályt legyőz, akkor a következő év nyarától minden fogyasztó ugyanolyan minőségű és gyorsaságú mobilkapcsolatra lesz jogosult külföldön, mint a saját országában.

Ez magyarán annyit jelent, hogy a roaming-szolgáltatók kötelesek lesznek a belföldi ajánlatokkal azonos barangolási feltételeket kínálni, ha ugyanazok a technológiák és feltételek állnak rendelkezésre a hálózaton abban az országban, ahová az emberek látogatnak. A képviselők egyöntetűen a barangolási szolgáltatások minőségének átkapcsolása ellen foglaltak állást, azaz elvileg már nem lehet visszafokozni egy 4G-s kapcsolatot 3G-sre.

Emellett indítványozzák azt is, hogy szüntessék meg az EU-n belüli hívások után fizetendő pótdíjakat, amelyek jelenleg 19 eurócentbe kerülnek percenként. A felhasználók csak a szolgáltató által objektíven indokolt többletköltségeket fizetnék.

A jelenleg is futó rendelet 2017. június 15-én lépett érvénybe és 2022. június 30-án jár(na) le. Ez az a határidő, ameddig az Európai Parlament plenáris ülésének el kell fogadnia a további tízéves feloldást.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 00:27, kedd | Világ

Ezen a napon: november 30. – Szent András napja

November 30-án ünnepeljük Szent András napját, de a történelem hosszú idővonalán történt azért egy s más, amit érdemes megemlítenünk. Íme.

2021. November 29. 23:12, hétfő | Világ

A Samsung Amerika felé vette az irányt

Gyárat épít a koreai cégóriás, méghozzá az Egyesült Államokban.

2021. November 28. 18:52, vasárnap | Világ

Ezen a napon: november 28. – Advent első vasárnapja

Ma van Advent első vasárnapja, és az ünnepvárás jegyében ma is jelentkezünk Mátyás kollégánk állandó rovatával, amelyben sorra vesszük a történelem mai napra datálható jeles eseményeit.

2021. November 28. 17:35, vasárnap | Világ

Mesterséges intelligencia: tíz napra is pontos időjárás-előrejelzés

Fejlődik a technika, fejlődik a mesterséges intelligencia is. Egy új, fontos szegmens esetében tapasztaltak előrelépést a tudósok, amely alapján jó előre pontosan megtudhatjuk, milyen időnk lesz.