2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2022. Január 13. 21:35, csütörtök | Tech
Forrás: Nyitókép: HVG

EU: Minden új eladott autóban kötelező lesz a feketedoboz

EU: Minden új eladott autóban kötelező lesz a feketedoboz

Adatgyűjtésre kötelezi az autókat az Európai Unió. A rendelkezés elsősorban a balesetek esetén segítheti a hatóságok munkáját.

Az önvezető autók megjelenése és fokozatos elterjedése igencsak érdekes helyzeteket produkál a világban. A jelek szerint most Európa van soron, a közösség ugyanis a nyár folyamán szigorúbb szabályozást vezet be.

A napokban jelent meg egy újabb beszámoló, amelyben a június 6-tól érvénybe lévő rendelkezésről és annak részleteiről írnak. Ebből megtudhatjuk, hogy az Európai Unió területén innentől kezdve minden, újonnan értékesített járművet olyan rendszerrel kell felszerelni, amely a vezetés közbeni fontosabb adatokat gyűjti össze és tárolja el. Amennyiben az adott járművet valamilyen baleset éri, a hatóságok ezt követően olyan adatokat vehetnek át (és továbbíthatnak a gyártónak), amelyek kitérnek a sebességre, az intelligens sebességszabályozóra, a kormánykerék irányára, a jármű vízszintes helyzetére, valamint a különböző biztonsági rendszerek, így például az övek alkalmazására.

Ami a sebességszabályozó rendszert illeti, ez az Intelligent Speed Assistance (ISA) néven jelenik meg az egyes autókban, szerepe azonban pusztán figyelmeztető jellegű lenne, ugyanis a megoldás nem akadályozná meg az érvényben lévő sebességkorlát átlépését. Fontos körülmény, hogy az adatokhoz a baleset után eljáró hatóságok férnének hozzá, a biztosítócégek azonban nem (legalábbis nem automatikus módon), ezen részleteket tehát ők továbbítanák a járművek gyártói felé, akik erre támaszkodva további módosításokat eszközölhetnének. Ezen adatokat anonimizálnák, vagyis a fekete doboz nem lenne személyünkhöz köthető, viszont ezt az állítást nem mindenki fogadja el készpénzként.

A teljes, eredetileg 2020-ban elfogadott szabályozás a hivatalos oldalon megtekinthető, ebben minden fontosabb részletet megtalálunk.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 14. 16:47, péntek | Tech

Enyhülőben a chiphiány?

A dolog semmiképp sem feketefehér, és messze vagyunk az optimálistól, de egyes komponenseket már gyorsabban kapják kézhez a vásárlók.

2022. Január 10. 22:29, hétfő | Tech

Már a Sony is az elektromos autók felé kacsingat

A japán tech-óriás bemutatta első saját fejlesztésű elektromos autóját, bár egyelőre csak azért, hogy felmérje saját lehetőségeit az egyre bővülő piacon.

2022. Január 04. 23:48, kedd | Tech

A technika ördöge sosem alszik: Íme az okostükör

Az okos-készülékek családjának legújabb tagja nem csupán dizájnos, hanem praktikus is.

2021. December 31. 17:13, péntek | Tech

Kütyü: Íme a Xiaomi 12

Bemutatkozott a kínai telefongyártó legújabb szériája, amelynek 3 készüléke mellett egyéb kiegészítők is kaphatók.