2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Október 24. 09:40, szombat | Életmód
Forrás: Femina

Ételek, melyeket nem szabadna mikróban melegíteni

Ételek, melyeket nem szabadna mikróban melegíteni

Mára szinte nélkülözhetetlen háztartási eszközzé vált a mikrohullámú sütő. A melegítési folyamat azonban bajjal is végződhet, ha az ember nem elég tájékozott a mikróhasználatot illetően.

Egyes főtt ételek újramelegítve egészségtelenné válhatnak, de akár ételmérgezést is okozhatnak – tájékoztat a Femina.
Ilyen például a spenót és más leveles zöldségek – a növény ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, ami az újramelegítés során nitritekké, majd nitrozaminná alakul. Ez az anyag negatívan befolyásolja a test oxigénellátását, ráadásul egyes típusai a European Food Information Council kutatói szerint karcinogén tulajdonságúak is.

Továbbá ide sorolhatnánk a csirkehúsételeket is, főleg, ha a csirkehús nincs megfelelően átsütve, illetve megfelelően tárolva. Azokon a részeken ugyanis, ahol akár kis mértékben is nyers maradt, rövid időn belül szalmonella kórokozók szaporodhatnak el. A WHO figyelmeztetése szerint a mikrózás nem feltétlen forrósítja fel kellőképpen a húst, így pedig nem fogja elpusztítani ezeket a kórokozókat. Ennek fő okai közé tartozik az is, hogy a mikrohullámú sütőbe rakott étel nem egyenletesen melegszik, így a hús egyes területein óhatatlanul csak langyos marad.

Felvágottak – sokan készítenek belőlük mikró segítségével melegszendvicset. Pie, Spahis és Seillan közös tanulmánya szerint ez egyáltalán nem ajánlott, ugyanis ezek a termékek olyan hozzáadott anyagokat, például tartósítószereket tartalmaznak, melyek a mikrózás hatására kémiai átalakuláson mehetnek át, és ezáltal még károsabbak lehetnek a szervezet számára, mint egyébként. A Betegségmegelőző Központ kutatói szerint ha a burgonya több órát áll szobahőmérsékleten (a krumpli esetében legyen akár burgonyapüréről vagy petrezselymes krumpliról szó), elszaporodhatnak rajta a Clostridium botulinum baktériumok, melyek botulizmust okozhatnak.

A mikróval való langyosításnak köszönhetően ezek a kórokozók életben maradnak, és ételmérgezést okozhatnak. A rizs felületén pedig Bacillus cereus spórák találhatók, melyek, ha a köret szobahőmérsékleten hűl ki, elszaporodhatnak – tudhatjuk meg az az International Life Sciences Institute kutatóitól, név szerint Gilbert, Stringer, és Peace szakemberektől. Mivel a kórokozót egy enyhe mikrózás nem fogja elpusztítani, sajnos megeshet, hogy az ember ételmérgezést kap.

Címkék: életmód, mikrohullám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.