2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Augusztus 15. 10:46, hétfő | Tech
Forrás: ESA • HVG

Eszméletlen felvételeket készít a James Webb űrtávcső

Eszméletlen felvételeket készít a James Webb űrtávcső

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy 500 millió fényévre lévő galaxissal demonstrálta a James Webb űrtávcső képességét - írja a HVG.

A James Webb-ről köztudott egy ideje, hogy hatalmas mérföldkőt jelent az emberiség történetében. A távcső segítségével minden eddiginél messzebbre láthatunk el a kozmoszban. Hogy ez pontosan mit jelent, azt hétköznapi léptékkel mérve nehéz megérteni, ezért az Európai Űrügynökség (ESA) közzétett egy videót, ami megmutatja.

Az ESA példaként a Cartwheel galaxist mutatta be. A szakemberek még augusztus 2-án tettek közzé egy felvételt a ritka gyűrűs galaxiról, ami egy spirálgalaxis és egy kisebb galaxis ütközéséből jött létre. A tudósok úgy vélik, a Cartwheel – ami korábban olyan volt, mint a Tejútrendszer – a jövőben tovább alakul majd.

Az űrkutatók szerint a képek nem csak a galaxis múltját, de a jövőjét is megmutatják. A Cartwheel, azaz magyarul a Szekérkerék a Földtől nagyjából 500 millió fényévnyire található a Szobrász csillagképben. A képződmény hasonlít egy szekér kerekéhez, formáját épp az ütközésnek köszönheti. A fényes mag hatalmas mennyiségű port tartalmaz, a legfényesebb területek pedig fiatal csillaghalmazok otthonai.

A nagyjából 440 millió éve keletkezett külső gyűrűt szupernóvák és csillagkeletkezések uralják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.