2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 09. 08:08, kedd | Magyarország
Forrás: HVG

Észak-Korea rengeteg pénzzel tartozik Magyarországnak

Észak-Korea rengeteg pénzzel tartozik Magyarországnak

Mint kiderült, Magyarország még a rendszerváltás előtt folyósított kölcsönt több részletben, a kommunista ország azonban valószínűleg sosem fogja megadni a hatmilliárd forintnyi összeget.

„Nincs túl sok remény arra, hogy Magyarország valaha is visszakapja az Észak-Koreának adott kölcsön, bár a magyar kormány továbbra sem tett le erről,” írja a keddi Világgazdaság. A cikk szerint Magyarország még az előző rezsimben segítette ki a KNDK-t, a több részletben küldött anyagi segítség pedig 30 millió klíringre, átszámítva hatmilliárd forintra duzzadt. A Magyar Állam természetesen igényt tart az összegre, évek óta születnek a megoldást elősegítendő ötletek. A koreaiak „kreatívan” oldanák a dolgot: 2008-ban érkezett egy ajánlat, amely arról szólt, hogy amennyiben Magyarország elengedi a tartozás 90%-át, úgy Phenjan a maradék félmilliárd forintot ginzenggyökérben fizeti ki. Budapesten nemleges válasz született, azóta pedig holtpontra jutottak a tárgyalások.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) most azt a tájékoztatást adta, hogy „a Magyar Államkincstár a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben 29,63 millió klíring rubel követelést tart nyilván. Kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolataink a nemzetközi szankciók miatt visszafogottak”.

A VG szerint 2015 óta a KNDK-val kapcsolatban kilenc magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemre, de hogy pontosan miért, azt nem tudni. Magyarország és Észak-Korea között egyébként sem virágzó a kereskedelmi kapcsolat, az elmúlt évtizedben több olyan évet is nyilván tart a statisztikai hivatal, amikor semmilyen termékmozgás nem volt a két ország között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.