2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Február 24. 13:32, szerda | Tech
Forrás: TECHRADAR

Érkeznek a zöld szerverközpontok – de, mit is jelent ez?

Érkeznek a zöld szerverközpontok – de, mit is jelent ez?

Zöld szervezközpontnak nevezünk olyan adattároló központokat, amelyek szén-dioxid kibocsájtása kisebb mértékű, mint amennyit megköt maga a létesítmény.

Bár az európai szabályzásoknak köszönhetően egyre inkább környeztbarátabbak az adatközpontok, a fogyasztásuk mégis egyre csak nő. Az európai szerverközpontok áramfogyasztása az elmúlt évtizedben 56 TWh/a-ról egészen 87 TWh/a-ra ugrott, amely 55%-os emelkedést jelent. A szakemberek és elemzők szerint ez a mérték 10 éven belül elérheti a 98 TWh/a-t.

A 29 éves Wilfried Ritter a Windcloud nevű cég ügyvezetője, a társaság tavaly augusztusban nyitotta meg a számítógép-centrumát. A Németország Schleswig-Holstein tartományában található Enge-Sande területén kialakított épület harminc szerverszekrénynek ad otthont. A központ évente 790 000 kilowattóra áramot fog fogyasztani, ugyanakkor a kialakításának köszönhetően több szén-dioxidot köt majd meg, mint amennyit kibocsát. Amennyiben a megoldás beválik, akkor az komoly előrelépést jelenthet a területen és lehetővé teheti, hogy ezek a létesítmények valóban zöldek legyenek.
Ritter megoldása 100%-ban zöld árammal működik, amelyet az Északi-tengeren működő szélkerekből nyernek. Egy másik megoldás a Novagreen céggel közösen kifejlesztett rendszer lehet, amely mikroalgákra épít. Az építmény tetején optimális feltételek vannak az algák termesztéséhez, amelyeket később kozmetikai, gyógyászati vagy élelmiszeripari célokra használnak fel.

A Windcloud a szervertermeit friss levegővel hűti és a mikroalgák termesztésére két építményt is üzemeltet. Az egyik függőlegesen van elhelyezve, míg a másik egy 10 x 6 méter méretű medence. A mikroalgákat hetente egyszer gyűjtik össze. Ilyenkor a vizet leszivattyúzzák és a mikroalgákat egy szűrőn vezetik át, majd végül szárítják. Az utóbbi célra a szervertermek hőjét használják. A mikroalgák fotoszintetizálnak, hasznosítják a vizet, a levegőt és a szén-dioxidot, majd levegőt állítanak elő.

Azt a cégvezető is elismerte, hogy a módszer még több bizonyítást igényel. A nagyobb méretű létesítmények esetében pedig üzemanyagcellákat alkalmaznának, a számítógépeket pedig nem levegővel, hanem vízzel kellene hűteni.

Az energiatakarékos szuperszámítógépek területén szintén jelentős összegeket lehetne megtakarítani két fontos változtatással, amelyek Volker Lindenstruth nevéhez fűződnek. Az első lépés, hogy a processzorokat videokártyákkal helyettesítik. Ez az átállás lehetővé teheti a fogyasztás legalább 50 százalékkal való csökkentését. A második fő dolog a hűtés: Lindenstruth egyszerű csapvizet keringtet a rendszerben, amely utána a folyókba vezet vissza. Amennyiben minden szervercentrumnál vízhűtést alkalmaznának, akkor 15 milliárd eurót és 21 millió tonna szén-dioxidot lehetne megtakarítani évente. Mindez már csak azért is fontos, mert a számítások alapján egy e-mail elküldése egy gramm szén-dioxid kibocsátását eredményezi, egy órányi videostream egy órányi autóvezetésnek felel meg, míg a több milliárd lájk és keresés által elfogyasztott energiamennyiséggel többször is át lehetne repülni az Atlanti-óceánt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.