2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Március 30. 08:53, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Erdogan szerint Putyin április végén Törökországba látogathat

Erdogan szerint Putyin április végén Törökországba látogathat

Vlagyimir Putyin orosz elnök április végén látogathat Törökországba, hogy részt vegyen Törökország első atomerőművi reaktorának felavatásán, amelyet az orosz állami atomenergetikai vállalat, a Roszatom épített.

Ezt Tayyip Erdogan török elnök mondta szerdán - írja a TASR az AFP jelentése alapján.

"Talán van rá lehetőség, hogy Putyin úr április 27-én eljön, vagy online csatlakozunk az avatási ünnepséghez" - mondta Erdogan az ATV török magántelevíziónak.

Törökország az avatási ceremónia alatt fogja betenni az első reaktorába a nukleáris üzemanyagot, és az Akkuyu erőmű ekkor kapja meg hivatalosan is a nukleáris státuszt - jelentette be Erdogan a szerdai ünnepségen.

A Kreml még hétfőn cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Putyin törökországi látogatást tervez. Szombaton a Kreml arról számolt be, hogy Putyin és Erdogan egy telefonbeszélgetés során közös stratégiai projektekről tárgyaltak, köztük az Akkuyu atomerőmű építéséről.

Ez egy 20 milliárd dolláros projekt, amelynek célja négy reaktor megépítése a földközi-tengeri Akkuyu városában, lehetővé téve Törökország számára, hogy csatlakozzon azon kevés számú országhoz, amelyek atomenergiát használnak áramtermelésre.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemrég elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen ukrajnai háborús bűnök miatt, ami feldühítette a Kremlt. Törökország azonban nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó Római Statútumot - jegyzi meg a Reuters.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.