2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 26. 13:23, péntek | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Érdekes statisztikák a tegnapi Magyarország-Lengyelország mérkőzésről

Érdekes statisztikák a tegnapi Magyarország-Lengyelország mérkőzésről

A Nemzeti Sport Online érdekes adatokra bukkant a tegnapi meccs során. Szalai Ádám beelőzte Dzsudzsákot az örökös góllövőlistán, Rossi 25. meccse pedig nem várt fordulatokat hozott.

♦ Kezdjük egy örömteli adattal: válogatottunk csapatkapitánya, Szalai Ádám a 2019 novemberében, Uruguay ellen játszott meccs után, hét gól nélküli találkozót követően (ennél hosszabb,11 meccses gólszünete csak egyszer volt a nemzeti csapatban, 2014 és 2016 között) a lengyelek ellen ismét gólt szerzett, ez volt a 22. találata magyar címeres mezben.

Az immár 68-szoros válogatott Szalai Ádám a válogatott örök-góllövőlistáján ezzel a találattal a 19. helyen áll és az aktív játékosok közül ő a legeredményesebb válogatott labdarúgó. A Mainz csatára éppen ezzel a góllal előzte meg az NB II-es DVSC játékosát, a 108 meccsen 21 gólt elérő Dzsudzsák Balázst (egyes források csak 20 válogatott gólt tartanak számon Dzsudzsáknál, de az MLSZ adatbázisában 21 szerepel – az utolsó, lettek elleni találatát több forrásban öngólként könyvelték el) és a szintén 21 gólos Pataki Mihályt (1912 és 1927 között 24 meccsen 21 gól).

Azon visszavonult játékosok közül, akikkel Szalai még együtt játszott, már csak a 15. helyen álló Gera Zoltán van előtte, aki 25 gólt szerzett. Közvetlenül Szalai előtt az Újpest legendája, Fazekas László áll (1968–1983, 92/24), ő két góllal szerzett többet. Az elmúlt harminc évben szereplő válogatottak közül viszont Gerán kívül már csak a 28 gólos Kiprich József 1984–1995, 70/28) van előtte hat góllal, de ő sem tűnik elérhetetlennek Szalai számára tekintve, hogy az idén 12 meccse még biztosan lesz a válogatottnak (valószínűleg ennél több is, mert az Eb előtt felkészülési mérkőzések is várhatók), ráadásul a San Marino vagy Andorra elleni selejtezőn talán könnyebb is lesz gólt szerezni, mint a lengyelek ellen.

♦ Marco Rossinak a lengyelek elleni mérkőzés volt a 25. találkozója, mióta 2018-ban átvette a válogatott irányítását, igaz, öt alkalommal nem ő ült a kispadon, kétszer eltiltás miatt hiányzott, a tavaly novemberi három mérkőzést pedig azért kellett kihagynia, mert elkapta a koronavírust, legutóbb az oroszok elleni 0–0-s meccsen irányíthatott a kispadról. A Rossi-éra 25 meccséből a csütörtöki csak a negyedik döntetlen volt, 12 győzelem és kilenc vereség mellett.

♦ A Rossi-érában egymás után másodszor kezdte úgy az évet a válogatott, hogy az első meccsén nem kapott ki: tavaly szeptemberben vívtuk az első találkozót és 1–0-ra győztünk Törökországban, előtte, 2019 márciusában azonban 2–0-ra kikaptunk Szlovákiában. Viszont a lengyelek elleni 3–3-as döntetlen után most már hét mérkőzés óta veretlen a válogatottunk (tavaly szeptemberben, az oroszoktól kaptunk ki legutóbb), hétmeccses veretlenségi szériát legutóbb tíz éve, 2011-ben produkáltak a mieink, még Egervári Sándor kapitányi időszakában.

♦ A magyar és a lengyel válogatott közös történetében ez volt az ötödik döntetlen, 20 magyar és nyolc lengyel győzelem mellett. A csütörtöki meccset megelőzően tétmérkőzésen legutóbb 2003 októberében találkozott a két válogatott, akkor Eb-selejtezőn 2–1-re nyertek a lengyelek még a régi Puskás Ferenc Stadionban – azóta a csütörtöki volt az első magyarországi fellépése a lengyel válogatottnak.

♦ A lengyelek hármas nyeretlenségi szériában vannak (a Nemzetek Ligáját két vereséggel zárták a hollandok és az olaszok ellen) és nem szakadt meg az a most már négyes sorozatuk sem, hogy a vb-selejtezőket döntetlennel kezdik. Legutóbb 2016-ban, a kazahok ellen kezdtek idegenben 2–2-vel (Robert Lewandowski akkor is gólt szerzett, 117 válogatott meccsen 64 gólnál tart), igaz, utána egymás után ötször nyertek. 2012-ben Montenegróban kezdtek 2–2-vel, 2008-ban pedig otthon, a szlovénok ellen 1–1-gyel. Viszont az említett meccsek közül a Montenegró és a Szlovénia elleni pontvesztések után nem is sikerült kiharcolniuk a lengyeleknek a brazíliai, illetve a dél-afrikai vb-részvételt. Nem bánnánk, ha most a Budapesten „hagyott” pontok is hiányoznának majd Lewandowskiéknak a végelszámolásnál a továbbjutáshoz és Marco Rossi csapata megelőzné őket.

A cikk a NEMZETI SPORT ONLINE-on jelent meg.


EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ
I-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 3–3 (1–0)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. V: Brych (német)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G. (Nego, 66.), Nagy Á., Kleinheisler, Kalmár Zs. (Sigér, 81.), Hangya (Lang, 66.) – Szalai Á., Sallai R. (Varga K., 72.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Helik (Glik, 58.), Reca (Rybus, 79.) – Szymanski (Józwiak, 59.), Krychowiak, Moder (Piatek, 59.), Zielinski – Lewandowski, Milik (Grosicki, 84.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa
Gólszerző: Sallai R. (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), ill. Piatek (60.), Józwiak (61.), Lewandowski (82.)

Kiállítva: Fiola (90+3.)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Anglia–San Marino 5–0 (Ward-Prowse 14., Calvert-Lewin 21., 53., Sterling 31., Watkins 83.)
Andorra–Albánia 0–1 (Lenjani 41.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.

2024. Április 04. 09:29, csütörtök | Sport

Győzött a Boston és bebiztosította a hazai pálya előnyét az NBA rájátszásában

A Celtics megszerezte szezonbeli 60. győzelmét.

2024. Március 22. 09:34, péntek | Sport

Szívműtéten esett át Peter Sagan

Sagan szokatlanul magas pulzussal - abnormális tachikardiás epizóddal - küszködött februárban egy hegyikerékpár-versenyen a spanyolországi Chelve-ben.