2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Március 26. 22:47, szombat | Magyarország
Forrás: Euronews

EP: Az Orbán-kormány tagjai a magyarországi oligarchia szerves részét képezik

EP: Az Orbán-kormány tagjai a magyarországi oligarchia szerves részét képezik

Állásfoglalást fogalmazott meg és fogadott el nagy többséggel az Európai Parlament. A dokumentum azokat a kormányokat említi, amelyek részesei a helyi oligarchiának. Orbán Viktor is szerepel az iratban.

Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament azt a jelentést, amiben arról írnak, hogy vannak olyan tagállamok, ahol a nemzeti kormányok tagjai is az „oligarchia részei“, az uniós pénzeket pedig saját céljaikra használják fel – írja a Népszava. Az állásfoglalás szerint Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások központosításával egy olyan rendszert épített ki, amely a saját belső köre számára osztotta újra a vagyont.

“A finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalásban a magyar miniszterelnök neve is felbukkan, amikor azt írják benne tényfeltáró cikkekre hivatkozva, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította, és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. Az is szerepel a jelentésben, hogy az EU Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) 2015 és 2019 között Magyarország kapta a legtöbb pénzügyi korrekcióra vonatkozó ajánlást,” folytatódik a cikk.

Daniel Freund német zöldpárti képviselő javaslata alapján nem csak az orosz oligarchák pénzét és vagyonát kell befagyasztani, de azokat az uniós forrásokat is meg kell állítani, amelyek EU-s oligarchák kezében kötnek ki. „Ha így folytatjuk, Orbán oligarchái felvásárolják az utolsó független napilapot is Magyarországon” – mondta. A jelentés természetesen nem kötelező érvényű, de felszólítja az Európai Unió intézményeit, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy az egyes tagállamokban működő oligarchiák ne vehessék át a hatalmat a gazdaság, a pénzügyek és a politika felett. Hatékonyabb adatgyűjtést szorgalmaznak és szigorúbb szabályokat az összeférhetetlenségek megakadályozására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.