2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2022. Január 14. 16:47, péntek | Tech
Forrás: Portfolio.hu

Enyhülőben a chiphiány?

Enyhülőben a chiphiány?

A dolog semmiképp sem feketefehér, és messze vagyunk az optimálistól, de egyes komponenseket már gyorsabban kapják kézhez a vásárlók.

Az elmúlt hetekben több olyan cikk és elemzés is megjelent, amely a készlethiány elhúzódását több évre prognosztizálta. A helyzet azóta valamelyest javulni látszik, amit egy felmérés is megerősített. A tanulmányban több olyan komponenst is említenek, amelyek esetében lerövidült a várakozási idő. Az első jelek mindenképp biztatóak.

A TrendForce foglalta össze a tavalyi év utolsó periódusára vonatkozó fontosabb számokat, az egyes PC-s és okostelefonos komponensekre lebontva azokat. Ebben arról olvashatunk, hogy novembertől kezdődően egyes PC-s alkatrészeknél már jól kivehető volt az enyhülés, ez pedig lehetővé tette az ODM-gyártók számára a forgalom jelentős növelését. Ma még mindig komoly késlekedés látszik a PCIe 3.0 interfészt használó SSD-vezérlőknél (amelyeket a belépő szintű és mainstream összeállításokba szánnak), de az olyan kifejezetten új alkatrészeknél is hasonló a helyzet, mint az Intel 12. generációs (Alder Lake) chipjei. Ebben a kategóriában 8-12 hét alatt tudják leszállítani a megrendelt példányokat, míg az olcsó, jóval nagyobb példányszámban gyártott kütyüknél (lásd PMIC-k, WiFi-vezérlők, illetve USB Type C-vezérlők) már jelentős javulást tapasztalunk.

Rontja az összképet, hogy a félvezetőgyártók még mindig a kapacitás terén mutatkozó korlátokkal küszködnek, emiatt például a kijelző IC-k, az érintőképernyők vezérlői, valamint a szerverekbe szánt LAN-chipek még mindig komoly csúszásban vannak – igaz, a korábban látott 50 hetes leszállítási idő mára nagyjából 40 hétre csökkent. Emiatt a szerverek forgalma az első negyedévben 8 százalékkal csökkenhet, míg a laptopoknál a fent említett javulás miatt csak nagyjából 5 százalékos mérséklődést láthatunk majd – ami teljesen normálisnak tekinthető, hiszen az ünnepeket követő első negyedév általában érzékelhető visszaesést mutat a forgalom és az eladások terén.

Az okostelefonok esetében a 4G-t támogató SoC-k 30-40 hét alatt kerülnek ki a vásárlókhoz, míg az OLED DDIC-k és az érintőképernyők vezérlői 20-22 hét alatt érik el az ügyfeleket. A forgalom ebben a szegmensben 13 százalékkal esik vissza az ünnepi időszakhoz képest, viszont a helyzet fokozatosan javulni fog.

Címkék: chiphiány, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 21:35, csütörtök | Tech

EU: Minden új eladott autóban kötelező lesz a feketedoboz

Adatgyűjtésre kötelezi az autókat az Európai Unió. A rendelkezés elsősorban a balesetek esetén segítheti a hatóságok munkáját.

2022. Január 10. 22:29, hétfő | Tech

Már a Sony is az elektromos autók felé kacsingat

A japán tech-óriás bemutatta első saját fejlesztésű elektromos autóját, bár egyelőre csak azért, hogy felmérje saját lehetőségeit az egyre bővülő piacon.

2022. Január 04. 23:48, kedd | Tech

A technika ördöge sosem alszik: Íme az okostükör

Az okos-készülékek családjának legújabb tagja nem csupán dizájnos, hanem praktikus is.

2021. December 31. 17:13, péntek | Tech

Kütyü: Íme a Xiaomi 12

Bemutatkozott a kínai telefongyártó legújabb szériája, amelynek 3 készüléke mellett egyéb kiegészítők is kaphatók.