2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Január 14. 16:47, péntek | Tech
Forrás: Portfolio.hu

Enyhülőben a chiphiány?

Enyhülőben a chiphiány?

A dolog semmiképp sem feketefehér, és messze vagyunk az optimálistól, de egyes komponenseket már gyorsabban kapják kézhez a vásárlók.

Az elmúlt hetekben több olyan cikk és elemzés is megjelent, amely a készlethiány elhúzódását több évre prognosztizálta. A helyzet azóta valamelyest javulni látszik, amit egy felmérés is megerősített. A tanulmányban több olyan komponenst is említenek, amelyek esetében lerövidült a várakozási idő. Az első jelek mindenképp biztatóak.

A TrendForce foglalta össze a tavalyi év utolsó periódusára vonatkozó fontosabb számokat, az egyes PC-s és okostelefonos komponensekre lebontva azokat. Ebben arról olvashatunk, hogy novembertől kezdődően egyes PC-s alkatrészeknél már jól kivehető volt az enyhülés, ez pedig lehetővé tette az ODM-gyártók számára a forgalom jelentős növelését. Ma még mindig komoly késlekedés látszik a PCIe 3.0 interfészt használó SSD-vezérlőknél (amelyeket a belépő szintű és mainstream összeállításokba szánnak), de az olyan kifejezetten új alkatrészeknél is hasonló a helyzet, mint az Intel 12. generációs (Alder Lake) chipjei. Ebben a kategóriában 8-12 hét alatt tudják leszállítani a megrendelt példányokat, míg az olcsó, jóval nagyobb példányszámban gyártott kütyüknél (lásd PMIC-k, WiFi-vezérlők, illetve USB Type C-vezérlők) már jelentős javulást tapasztalunk.

Rontja az összképet, hogy a félvezetőgyártók még mindig a kapacitás terén mutatkozó korlátokkal küszködnek, emiatt például a kijelző IC-k, az érintőképernyők vezérlői, valamint a szerverekbe szánt LAN-chipek még mindig komoly csúszásban vannak – igaz, a korábban látott 50 hetes leszállítási idő mára nagyjából 40 hétre csökkent. Emiatt a szerverek forgalma az első negyedévben 8 százalékkal csökkenhet, míg a laptopoknál a fent említett javulás miatt csak nagyjából 5 százalékos mérséklődést láthatunk majd – ami teljesen normálisnak tekinthető, hiszen az ünnepeket követő első negyedév általában érzékelhető visszaesést mutat a forgalom és az eladások terén.

Az okostelefonok esetében a 4G-t támogató SoC-k 30-40 hét alatt kerülnek ki a vásárlókhoz, míg az OLED DDIC-k és az érintőképernyők vezérlői 20-22 hét alatt érik el az ügyfeleket. A forgalom ebben a szegmensben 13 százalékkal esik vissza az ünnepi időszakhoz képest, viszont a helyzet fokozatosan javulni fog.

Címkék: chiphiány, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.