2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Január 17. 13:00, kedd | Kzélet
Forrás: tasr

Enyhül az influenzaszezon

Enyhül az influenzaszezon

A jelenlegi influenzaszezon még a karácsonyi ünnepek előtt járvánnyá nőtte ki magát. A héten azonban csökkent az esetek száma.

Az előző héthez képest 8,4%-al csökkent az akut légúti megbetegedések száma az év második hetében Szlovákiában. A héten 52 006 esetet jelentettek a járványügyi szakértőknek. A légúti megbetegedések leggyakrabban az 5 éven aluli gyermekek korcsoportjában fordultak elő.

A Közegészségügyi Hivatal szerint az influenza esetében 19,2%-os volt a csökkenés. A legtöbb esetet Nagyszombat, a legkevesebbet Pozsony megyében jegyezték.
Múlt héten 11 súlyos akut légúti megbetegedést is jelentettek Nagyszombat, Eperjes, Trencsén és Besztercebánya megyékből. Az influenzaszezon kezdete óta összesen 89 ilyen eset jelentettek, ebből két, 80 év feletti páciens sajnos elhunyt.

A Közegészségügyi Hivatal ajánlása szerint gyakran és röviden szellőztessünk, ne feledjük a kézmosást és a felületeknek a rendszeres fertőtlenítését. Ha influenza tüneteit észleljük, mint például magas láz, izomfájdalom, levertség, rossz közérzet, maradjunk otthon és pihenjünk. A száraz köhögést csillapítsuk, igyunk sok folyadékot. Ha az állapotunk néhány napon belül nem javul, keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség lesz, magyarázta Ján Mikas, országos tiszti főorvos.

Címkék: influenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.