2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 07. 20:43, hétfő | Tech
Forrás: sg

Energia befektetése nélkül hűti le egy újfajta fólia az épületeket

Energia befektetése nélkül hűti le egy újfajta fólia az épületeket

Amennyiben hatékonynak bizonyul, az új technológia komoly megtakarításokat eredményezhet.

Tanulmányok becslései alapján a világszerte épületek által felhasznált árammennyiség 15 százalékát használják fel hűtésre. Amikor a nap az épületekre esik, elsősorban az emberi szem számára láthatatlan ultraibolya és közeli infravörös fény hatol át az üvegen és belülről felmelegíti a helyiségeket. Amennyiben legalább ezeket a hullámhosszakat ki lehetne zárni, akkor a hűtés potenciális szükségessége jelentősen csökkenne.

Természetesen még jobb lenne, ha a felhasznált bevonat az ablak felületéről olyan hullámhosszon sugározna hőt, amely a légkörön keresztül az űrbe juthatna. Az egyre súlyosbodó éghajlatváltozás, a hőmérséklet emelkedése és az ezzel párhuzamosan dráguló energia miatt egy ilyen találmányra nagy keresletnek kell lennie. Azt, ami elsőre utópisztikusnak hangzik, az amerikai Notre Dame Egyetem és a koreai Kyung Hee Egyetem közös csapatának sikerült megvalósítania. Az Eungkyu Lee és Tengfei Luo által vezetett kutatók kvantumszámítógépet és mesterséges intelligenciát használtak arra, hogy megtalálják azt a bevonati technológiát, amely egyetlen watt energiafogyasztás nélkül csökkenti az épületek hőmérsékletét.

A szakemberek a találmányukat "átlátszó sugárzó hűtőnek" (TRC) nevezték el. A kifejlesztéséhez a csapat számítógépes modelleket készített egy üveglapon, amelyeken olyan gyakori anyagok, mint a szilícium-dioxid, a szilícium-nitrid, az alumínium-oxid vagy a titán-dioxid vékony rétegeit váltogatták, amelyeket végül egy polidimetil-sziloxán filmmel fedtek be. Ezután egy kvantumszámítógép segítségével gépi tanulás alapján iteratív módon optimalizálták a rétegek típusát, sorrendjét és kombinációját. Ennek eredményeképpen olyan bevonatkialakítás jött létre, amely felülmúlja a hagyományos kialakítású TRC-ket, viszont a látható fényt átengedte.

A tudósok kiszámították, hogy az optimalizált kialakítás 31 százalékkal csökkentheti a hűtési energiafogyasztást a hagyományos ablakokhoz képest, különösen a forró és száraz városokban. Ugyanakkor rámutattak, hogy eredményeik más alkalmazásokban is alkalmazhatók, például a járművek ablakainak gyártásában. A mesterséges intelligencia és a kvantumszámítás folyamata más típusú kompozit anyagok fejlesztésére is alkalmas. A kutatók eredményeiket az ACS Energy Letters című folyóiratban tették közzé.

Címkék: technológia, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.