2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Január 17. 13:00, kedd | Világ
Forrás: sme, hirado.hu

Eltemették az utolsó görög királyt

Eltemették az utolsó görög királyt

II. Konsztantin 1964-ben lépett trónra. Rövid uralkodása alatt a hadsereg átvette a hatalmat, ellenpuccsa nem sikerült, így menekülnie kellett az országból. 2013-ig családjával Londonban élt, tavaly májusban költöztek vissza Görögország

Az egykori uralkodó egészségi állapota több agyvérzést és egy súlyos tüdőgyulladást követően az utóbbi hetekben egyre rosszabbra fordult. Múlt kedden halt meg 82 éves korában.

Az utolsó görög király, II. Konsztantint családja egykori királyi rezidenciájának területén temették el Athéntól északra. Csaknem 200 meghívott vendég részvételével zártkörű ünnepség után helyezték örök nyugalomra.

Konsztantin legidősebb fia, Pál búcsúbeszédében elmondta, hogy apja „nehéz időszakban” került a trónra, és elhagyta az országot, hogy elkerülje a „vérontást”. „Ez még nem a vég, atyám. Gondolatainkban és szívünkben örökké élni fogsz” – mondta a néhai király fia.

A zártkörű ceremóniára Belgiumból, Nagy-Britanniából, Dániából, Luxemburgból, Monakóból, Hollandiából, Norvégiából és Spanyolországból érkeztek a királyi családok tagjai. A brit koronát Anna hercegnő, III. Károly király nővére képviselte.

A görög állami csatorna szerint legalább 2 000 ember várakozott hajnal óta az athéni metropolita székesegyháznál, hogy lerója tiszteletét a néhai uralkodó előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.