2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Február 10. 01:20, csütörtök | Tech
Forrás: Lockheed Martin / DARPA

Először repült pilóta nélkül egy Black Hawk

Először repült pilóta nélkül egy Black Hawk

Az autonóm repülés technológiájának hatalmas fejlődését bizonyította az a teszt, amelyet a Lockheed Martinhoz tartozó Sikorsky Aircraft végzett egy S-70 Black Hawk helikopteren.

A Lockheed Martinhoz tartozó Sikorsky Aircraft bejelentette, hogy az első autonóm S-70 Black Hawk helikopter a múlt héten sikeresen teljesítette az első önálló felszállását, 30 perces repülését és leszállását Kentucky állam területén. A járművet az út során teljes mértékben a számítógépes fedélzeti rendszer irányította és a pilótaülésekben sem foglalt helyet senki, aki vészhelyzetben beavatkozhatott volna.

A gyártó immár hat esztendeje dolgozik a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) amerikai katonai kutatóügynökséggel közösen a helikopterekben alkalmazható robotpilóta megalkotásán. A megoldás neve Aircrew Labor In-Cockpit Automation System - ALIAS. Az eddigi tesztutak során mindig volt egy vészhelyzetben beavatkozni tudó pilóta is a fedélzeten, azonban legutóbb már nem.

Az ALIAS a teljes művelet végrehajtását lehetővé teszi, a felszállástól a leszállásig és akár a váratlan, előre nem látható eseményekkel, például az irányítórendszer kiesésével is segít megbirkózni. Stuart Young, a DARPA programmenedzsere hangsúlyozta, hogy a robotpilóta akkor is hasznos lehet, ha a fedélzeten csak egy pilóta tartózkodik, hiszen tehermentesítheti az illetőt, aki így a bevetésre összpontosíthat a fedélzeti kezelőszervek figyelése helyett. A szoftver intelligensebbé és biztonságosabbá teszi a helikopterekkel való repülést. Az ALIAS-t már a közeljövőben bevethetik éles körülmények között is.

A Defense News rámutatott, hogy évek óta egyre kevesebb helikopterbaleset történik az amerikai fegyveres erőknél. Az új fejlesztésnek köszönhetően folytatódhat ez a trend és a robotpilóta lehetővé teheti, hogy az amerikai hadsereg olyan nehéz körülmények esetén is repüljön, amikor egyébként a helikopterek nem szállhatnának fel - például rossz látási viszonyok esetén. A katonai repülésben ugyanis az emberi mulasztások mellett ezek miatt következik be a legtöbb baleset.

Young közölte, hogy az ALIAS műveleti rugalmasságot biztosít a hadseregnek, ide tartozik a minden nappali és éjszakai időben való repülés. A rendszert a következő hónapokban más helikoptereken is tesztelni fogják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.