2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. December 08. 11:17, kedd | Világ
Forrás: HVG

Elkezdték a tömeges oltást Nagy Britanniában

Elkezdték a tömeges oltást Nagy Britanniában

Nagy Britanniában ma megkezdődött az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampány. Jelenleg 70 kórházban tudják magukat az ottaniak beoltatni – tájékoztat a Hvg.

Múlt héten az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást a Pfizer és BioNTech által kifejlesztett koronavírus-vakcina alkalmazására. Első körben 800 ezer adag vakcina áll a britek rendelkezésére, bár London eddig 40 milliót rendelt. Az első szállítmány pénteken érkezett Belgiumból kamionnal az angliai elosztóközpontba, ahonnan hétfő estére az összes kijelölt oltási helyszínre megérkeztek az oltóanyagok. Most hetven kórházban van oltóhely kialakítva, de később a körzeti orvosi rendelőkben, patikákban is be lehet adni a vakcinát. „Erre a napra, a győzelem napjára az e rettenetes betegség elleni küzdelem kulcsfontosságú pillanataként fogunk visszaemlékezni“ – nyilatkozta Matt Hancock egészségügyi miniszter az oltási kampány kezdetének előestéjén és hangsúlyozta, hogy most már látszik a fény az alagút végén.

Sir Simon Stevens, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezérigazgatója szerint ez lesz az ország történetének legnagyobb kiterjedésű oltási kampánya, amely olyan sikerekre alapozódik, mint a gyermekbénulás, az agyhártyagyulladás és a TBC elleni korábbi oltási kampányok. Stevens az egyik londoni oltási központban, a Royal Free kórházban indította el hivatalosan a kampányt. A brit kormány 100 millió adagot rendelt abból az oltóanyagból is, amelyet az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett ki. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság már megkezdte a vakcina engedélyezési eljárását. Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy reméli, a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is. Szerinte ugyanis, ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a vakcinákat, és ha az oltóanyagok valóban nagyon hatékonynak bizonyul, akkor a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 %-kal is csökkenthető. A brit egyesített oltásügyi bizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) 25 oldalas útmutatása szerint elsősorban az idősotthonok lakói és gondozóik kapják meg az oltást. Utánuk következnek a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek. A 65 éven felüliekkel egyidőben megkapják az oltást azok a 16-64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, amely növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.