2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Február 16. 12:48, szerda | Világ
Forrás: Daily Mail

Elkészült az alkoholmentes sör, amelynek olyan az íze, mint az igazinak

Elkészült az alkoholmentes sör, amelynek olyan az íze, mint az igazinak

Egyre népszerűbb ital napjainkban az alkoholmentes sör, ennek okán pedig a kínálat is egyre csak bővül. Ráadásul állítólag jön a mentes sör, amelynek egy az egyben olyan az íze, mintha alkoholost innánk.

Az elmúlt évek egyik trendje az alkoholmentes sörfogyasztás, ez meg is látszik az eladási számokon. Ennek ellenére még mindig sok ellenzője van ennek a „lightos” megoldásnak, ők elsősorban az ital ízére tekintenek kritikus szemmel. Mindez azonban hamarosan a múlté, hiszen jön az alkoholos ízű alkoholmentes sör. Igen, kedves olvasó, nem káprázik a szeme, tényleg érkezik egy „üdítő”, amelynek echte sör íze van és fogyasztáskor nem válik vizessé.

A megoldást, a Koppenhágai Egyetem professzorának találmányát a Nature Biotechnology szakfolyóiratban mutatták be. „Ami az alkoholmentes sörből hiányzik, az a komló aromája. Amikor eltávolítjuk az alkoholt a sörből, akkor a komlóból származó aromát is kiöljük belőle” – idézi az intézmény közleménye Sotirios Kampranist, a módszer kidolgozójának szavait. Kampranis és kollégája, Simon Dusséaux különleges molekulák segítségével pótolja a hiányzó aromát. Ehhez a művelethez a sütőiparban pékélesztőnek nevezett mikroorganizmust, valamint monoterpenoidokat használnak. Előbbiek egyfajta miniatűr gyárakként működnek, melyek képesek felszabadítani a komló aromamolekuláit. Az összegyűjtött molekulákat a kutatók a sörfőzési folyamat végén hozzáadják a már meglévő italhoz. Lévén, hogy komló nem is kerül a főzésbe, a módszer még olcsóbb is. „Csak az illatot és az ízt átadó molekulákra van szükségünk, nem pedig a tényleges komlóra,” mondta a professzor.

Az aromakomlót az Egyesült Államok nyugati partvidékén termesztik, így a szállítási költségek mellett a vízhasználat is megdobja a végső termék árát. „Mi teljesen kihagyjuk az aromakomlót, így sem a vízért, sem a szállításért nem kell fizetni,” magyarázta a dán professzor, akinek forradalmi ötletét már több dán sörfőzde is teszteli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.