2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2021. Szeptember 19. 20:01, vasárnap | Világ
Forrás: BBC

Elkészült a Google atlanti kábele

Elkészült a Google atlanti kábele

A tech-óriás nagyszabású projektjére csupán egy évnyi idő volt szükséges.

A Google tavaly jelentette be, hogy New York és a Nagy-Britanniában lévő Bude, valamint New York és Bilbao között tenger alatti kábelt fektet le. Az új összeköttetés több mint 6000 kilométer hosszú lesz és Grace Brewster Murray Hopper ellentengernagyról, az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztjéről, matematikusról nevezték el.

Most a Jayne Stowell, a Google tenger alatti kábelprojektjeinek felügyelője a blogbejegyzésében közölte, hogy a vezeték elkészült, ugyanakkor - az eredeti elképzeléseknek megfelelően - csak jövőre lesz üzemkész. Megerősítést nyert továbbá, hogy a Grace Hopper valóban 350 Tbps-os sebességgel képes továbbítani az adatokat. Ez a sávszélesség lehetővé teszi, hogy 17,5 millió ember egy időben streameljen 4K felbontású videókat.

Kiderültek a projekt egyes részletei is. Az összeköttetés végül Nagy-Britanniában nem közvetlenül Bude városában, hanem a közeli Crooklets Beachen ért partot, amely egy a cornwalli grófságban található hely. A korábbi kísérlet, amelynek célpontja Bude volt, júliusban a rossz időjárási körülmények között meghiúsult. A bilbaói kábelrész esetében nem voltak váratlan fennakadások, azt a hónap elején sikeresen partra húzták a spanyol város mellett.

Stowell a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az új vezetékre elsősorban Nagy-Britanniában volt sürgősen szükség, mert a szigetországban a legtöbb kábelt a 2000-es évek elején üzemelték be, a legfiatalabb is 2003 óta működik. Éppen ezért ezek az összeköttetések már meghaladták mind a gazdasági, mind a technológiai élettartamukat. Az új kábel nagyon masszív és azért esett a választás Bude városára, mert ideális, jól védett strandja van, amely ráadásul a projekt sikeres megvalósításához szükséges számos infrastruktúrával rendelkezik.

Címkék: google, kábel, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 15. 15:48, péntek | Világ

A kilencvenes évek óta nem volt ilyen rossz a helyzet az európai újautó-piacon

A félvezetők hiánya miatt kialakult visszaesés már a harmadik egymást követő hónapban csökkentette az új autók forgalomba helyezésének mértékét.

2021. Október 15. 14:32, péntek | Világ

Amerikában bányásszák a legtöbb Bitcoint

Első alkalommal történt meg, hogy az Egyesült Államok megelőzte Kínát a legnépszerűbb kriptovaluta termelésében.

2021. Október 14. 15:48, csütörtök | Világ

EU ROAMING: tíz évvel meghosszabbítanák a roamingdíjak eltörlését, sőt újabb kedvezmények várhatók

Jövőre lejár az EU egyik sikertörténete, azaz elvileg megszűnik a barangolási (roaming) díjak eltörlése. Az Európai Parlament azonban ezt nem szeretné, így következő tíz évvel meghosszabbítanák a díjmentességet.

2021. Október 14. 01:30, csütörtök | Világ

JP Morgan: a kriptovaluták értéktelenek

Legyen bármennyire is sikeres a Bitcoin, keressenek vele bármennyit a befektetők vagy a kalandorok, megítélése még mindig nagyon vitatott a bankszektorban.