2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 19. 20:01, vasárnap | Világ
Forrás: BBC

Elkészült a Google atlanti kábele

Elkészült a Google atlanti kábele

A tech-óriás nagyszabású projektjére csupán egy évnyi idő volt szükséges.

A Google tavaly jelentette be, hogy New York és a Nagy-Britanniában lévő Bude, valamint New York és Bilbao között tenger alatti kábelt fektet le. Az új összeköttetés több mint 6000 kilométer hosszú lesz és Grace Brewster Murray Hopper ellentengernagyról, az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztjéről, matematikusról nevezték el.

Most a Jayne Stowell, a Google tenger alatti kábelprojektjeinek felügyelője a blogbejegyzésében közölte, hogy a vezeték elkészült, ugyanakkor - az eredeti elképzeléseknek megfelelően - csak jövőre lesz üzemkész. Megerősítést nyert továbbá, hogy a Grace Hopper valóban 350 Tbps-os sebességgel képes továbbítani az adatokat. Ez a sávszélesség lehetővé teszi, hogy 17,5 millió ember egy időben streameljen 4K felbontású videókat.

Kiderültek a projekt egyes részletei is. Az összeköttetés végül Nagy-Britanniában nem közvetlenül Bude városában, hanem a közeli Crooklets Beachen ért partot, amely egy a cornwalli grófságban található hely. A korábbi kísérlet, amelynek célpontja Bude volt, júliusban a rossz időjárási körülmények között meghiúsult. A bilbaói kábelrész esetében nem voltak váratlan fennakadások, azt a hónap elején sikeresen partra húzták a spanyol város mellett.

Stowell a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az új vezetékre elsősorban Nagy-Britanniában volt sürgősen szükség, mert a szigetországban a legtöbb kábelt a 2000-es évek elején üzemelték be, a legfiatalabb is 2003 óta működik. Éppen ezért ezek az összeköttetések már meghaladták mind a gazdasági, mind a technológiai élettartamukat. Az új kábel nagyon masszív és azért esett a választás Bude városára, mert ideális, jól védett strandja van, amely ráadásul a projekt sikeres megvalósításához szükséges számos infrastruktúrával rendelkezik.

Címkék: google, kábel, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.