2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 01. 14:06, péntek | Világ
Forrás: BBC / Wire

Eljött a teherszállító vitorláshajók reneszánsza?

Eljött a teherszállító vitorláshajók reneszánsza?

A klímavédelem egyre fontosabb szempont mind a kormányok, mind a magáncégek esetében. Ennek ékes példája lehet a teher-vitorláshajók újrafeltalálása – írja a Wired cikkje.

A franica TransOceanic Wind Transport nem titkolt célja, hogy újra vitorláshajók szeljék az óceánokat, Guillaume Le Grand, a cég vezetője így foglalta össze vízióját: „Megtaláltuk az egyetlen megoldást, ez pedig a szél.” Kevesen tudják, de az óceáni teherszállítás évente 600-700 millió tonna széndioxid kibocsájtásáért felelős, ez pedig nagyjából Németország éves kibocsájtásával egyezik meg. Arról nem is beszélve, hogy ezek a számok évről évre csak növekednek.

La Grand szerint a szél itt van, rendelkezésünkre áll, rengeteg ingyenes energiát jelent és ráadásul már kiszámítható is. A TOWT egy-egy hajója a tervek szerint 1100 tonna rakományt lesz képes szállítani, valamint 12 utast a hét fős legénység mellett. Számításaik szerint 90 százalékkal kevesebb káros anyagot juttatnak majd a levegőbe, mintha ugyanennyi terhet hagyományos módon szállítanák. Első hajójuk 2022-re lehet készen, de már most több mint 100 millió eurónyi megrendelésük érkezett 30 cégtől. Megrendelőik többek között kakaó, kávé és bor szállítmányozásával foglalkoznak Európa, Amerika és Afrika között.

Nem a francia cég az egyetlen, a costa-ricai SailCargo is beszállt a versenybe – írja a BBC. A cég fából készült hajója 250 tonnát képes szállítani, sebessége pedig elérheti a 30 km/h-t. A BBC cikke szerint a kőolajszármazékokat égető hajók ennél csupán 10 km/h-val gyorsabb teljesítményre képesek. A SailCargo első, Ceiba névre keresztel hajóját vélhetőleg jövőre már vízre is engedi. Nem jut majd komoly szerep a teljes mértékig széllel hajtott hajóknak a jövőben sem – mondta a Wired megkeresésére az Environmental Defense Fund amerikai környezetvédelmi szervezet szakértője, Aoife O’Leary. Azt ugyanakkor ő is megerősítette, hogy a szelet használó új technológiák hamarosan rendkívül széles körben elterjedhetnek, mert – mint fogalmazott – „egy nagyon-nagyon kézenfekvő meghajtásról” van szó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.