2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Február 03. 03:43, csütörtök | Kzélet
Forrás: Menyhárt József - facebook

Elhunyt Szigeti László

Elhunyt Szigeti László

Hatvannégy éves korában örök nyugovóra tért Szigeti László, a Szlovák kormány egykori iskolaügyi minisztere. A szomorú hírt a Szövetség is megerősítette.

Szigeti László a Magyar Koalíció Pártjának egyik oszlopos tagja először parlamenti képviselőként, később oktatási államtitkári pozícióban, egy rövid ideig pedig ideiglenes iskolaügyi miniszterként is megállta a helyét. A tárcát Martin Fronc korábbi miniszter lemondását követően vette át.

Szigeti László 1957. augusztus 3-án született Búcs községben, otthona és iskolás éveinek színhelye azonban Párkány volt. Az egyetemet a pozsonyi Comenius Természettudományi karán végezte el, matematika és földrajz szakos tanárként diplomázott. Pedagógiai hivatását a Párkányi Gimnáziumban gyakorolta, ahol 1990-ben a tanintézmény igazgatójává választották. Ezt a funkciót 1995-ig töltötte be.
Politikai pályafutását a Bugár Béla vezette Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomban kezdte, az 1994-es választásokon parlamenti mandátumot szerzett. A Nemzeti Tanácsban töltött idő alatt elsősorban az oktatási, a tudományos, a kulturális és sportért felelős bizottságokban kamatoztatta tudását. Az MKDM 1996-ban alelnökévé választotta.

Négy évvel később, az 1998-as választásokon – immár a közös párt, az MKP – színeiben ismét parlamenti képviselő lett, a Mikuláš Dzurindával való kormányalakítást követően pedig az oktatási tárca államtitkári feladatait látta el. A minisztériumon belül ő felelt a regionális oktatásért, valamint az ifjúsági és sporttal kapcsolatos témákért. Ugyanerre az időszakra választották meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség alelnökévé, valamint ő lett az MKP iskolaügyért és kultúráért felelős alelnöke. A kétezres években 2000 és 2006 között a szlovák-magyar kisebbségi bizottság alelnöke. Szigetit 2002-ben harmadszor is beválasztották a Parlamentbe, a második Dzurinda-kormányban ismét államtitkári feladatokat bíztak rá az oktatásügyben. Ez idő alatt lett az újonnan létrehozott Selye János Egyetem igazgatótanácsának elnöke. (2004 – 2010)

Szigeti László 2006. február 9-én az Oktatási tárca megbízott miniszterévé lépett elő, miután a KDH-s Martin Fronc pártja a koalícióból való kilépés miatt kénytelen volt lemondani posztjáról. Azon az éven mondta az érettségik megnyitásakor, hogy ő maga színjelesre végzett a középiskolán, egykori tanára bölcsességét pedig szívesen megosztotta az izguló diákokkal: „Mindenből egy keveset, a kevésből azonban mindent.”

A 2006-os választásokon Szigeti László negyedszer is parlamenti képviselő lett, igaz nyolc év után ismét ellenzékben. Mandátuma lejártát követően az önkormányzati politika felé fordult, 2010-től párkányi városi képviselő, 2013-től pedig a Nyitra megyei parlament testületének tagja lett. A 2010 és 2016 közötti években a Selye János Egyetem igazgatótanácsának tagja volt, valamint pártja, az MKP saját Országos Tanácsának elnökévé választotta. Ezt a funkciót szintén 2006-ig töltötte be.

Szigeti Lászlót 2013 szeptemberében csalással gyanúsították, de 2017. szeptember 14-én a Pozsonyi Megyei Bíróság végleg tisztázta az ellene felhozott vádak alól. A 2020-as választásokon még szerepelt egy párt listáján, ekkor a Magyar Közösségi Összefogás színeiben indult.

Forrás: facebook - Farkas Iván

Forrás: facebook - Farkas Iván

Házas volt, két gyermek édesapja. Hatvannégy évesen hunyt el. Nyugodjék békében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.