2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. November 27. 12:03, vasárnap | Magyarország
Forrás: HVG

Elhunyt Csapó Gábor

Elhunyt Csapó Gábor

Ma hajnalban halt meg a 72 éves legendás magyar vízilabdázó.

A budapesti születéső Csapó Gábor 1950-ben látta meg a napvilágot, kilenc éves korában kezdett el vízilabdázni és 1970-re a válogatottba is bekerült. A jó fizikai adottságokkal rendelkező újonc rövid idő alatt meghatározó tagja lett a csapatnak. 1973-ban a belgrádi világbajnokságon ő lett az együttes csodafegyvere, mivel a szovjetek elleni sorsdöntő mérkőzésen gólból hármat ő lőtt. Az 1976-os montreali olimpiai arany jelentette pályafutásának csúcsát, de az 1980-as olimpia broznzérmes csapatának is tagja volt.

„Minket akkoriban egyre jobban utáltak, amit nem csodálok, mert nem volt divat az, hogy ennyivel jobb vagy mindenkinél, és nem csupán a világversenyeken, de a különböző felkészülési tornákon is – szinte mindig mi nyertünk, és én megértem, hogy ez egy idő után elviselhetetlen a máshoz szokott riválisoknak” – mesélte el később.

Oszlopos tagja volt a Bécsben (1974) és Jönköpingben (1977) Eb-nyertes válogatottnak is. Érmei számát három világbajnoki (1975, 1978, 1982) és egy Eb-ezüstérem (1983) egészíti ki. A válogatottban 1970-től 1983-ig 272 mérkőzésen játszott.

Az aktív sportolói korszakot az edzői hivatás váltotta fel, előbb Szicíliában, majd 1991-től a Vasas edzőjeként, de egy idényen át, 2003-ban a Fradi karmestereként is tevékenykedett.

„Egy újabb legendát veszítettünk el, aki nem csupán azokban a csapatokban számított kiemelkedő játékosnak, amelyekben játszott, de aki egyéniségével, tudásával, karizmájával meghatározó módon formálta is a sportágat. Ő egyike azoknak, akik miatt a magyar vízilabda azt a súlyt képviselheti a magyar sportban, sőt, a világ sportjában, amit képvisel, hogy folyamatosan a legjobbak közé tartozik, hogy megkerülhetetlen tényező” – nyilatkozta az MVLSZ elnöke, Madaras Norbert.

Csapó a vízilabdázás mellett jogi diplomával is rendelkezett, de a színészet sem állt messze tőle, ugyanis Bacsó Péter 1979-es Ki beszél itt című filmjében főszerepet alakított.


Fotó: MTI

Szerelmeim című könyve 2006-ban jelent meg, amelyet még az olaszországi légióskodása alatt kezdett el írni a nyolcvanas években. 2005-ben folytatta az anekdótákban gazdag könyvet, amelyben a póló mellett helyet kapott az angoltanulás és Csapó Gábor két másik szerelme, a tenisz és a futball is.

A Hélia szálló volt a törzshelye, ahol gyakran láthattuk őt a szaunában, illetve a kártyaasztalnál.

Egy 70 éves korában vele készült interjúban ezeket a szavakat mondta: „Akinek nálam szebb élete volt, az festi magát."

Forrás: hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.