2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2021. Április 18. 09:55, vasárnap | Világ
Forrás: BBC / HVG

Elhunyt Charles Geschke, a Photoshop és a PDF atyja

Elhunyt Charles Geschke, a Photoshop és a PDF atyja

Az Adobe szoftvergyártó cégóriás társalapítója 81 éves korában távozott. A legismertebb képszerkesztő program atyja egy emberrablást is túlélt életében, Obama pedig kitüntette.

„81 éves korában meghalt Charles „Chuck” Geschke, az amerikai Adobe szoftvergyártó cég társalapítója, aki közreműködött a népszerű pdf fájlformátum kifejlesztésében,” írta közleményében a vállalat. Geschke San Francisco külvárosában, Los Altosban lakott, pénteken tért örök nyugalomra.

„Hatalmas veszteség az egész Adobe-közösség és a számítástechnikai ipar számára, amelynek vezető személyisége és hőse volt évtizedeken át,” írta Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója a cég alkalmazottainak címzett körüzenetben.

„Az Adobe társalapítóiként Chuck és John Warnock úttörő szoftvert fejlesztettek ki, amely forradalmasította az emberek alkotótevékenységét és kommunikációját,” olvasható Narayen e-mailjében. „Első termékük az Adobe PostScript volt, egy új technológia, amely radikálisan új eszközt biztosított szöveg és képek nyomtatására, elindítva ezzel az asztali kiadványszerkesztés forradalmát,” tette hozzá az Adobe vezérigazgatója a nyomdai minőségű kiadványok asztali számítógéppel történő előállítására utalva. Narayen felidézte, hogy „Charles Geschke neve olyan további szoftverekhez fűződik, mint az Acrobat, az Illustrator, a Premiere Pro és a Photoshop.”
Geschke 1982-ben alapította Warnockkal közösen az Adobe céget. 2009-ben Barack Obama akkori elnök a két üzletembert és szoftverfejlesztőt az amerikai technológiai és fejlesztési érdemrenddel tüntette ki (borítóképünkkön ő áll balra).

Charles Geschke 1992-ben túlélt egy emberrablást. Az akkor 52 éves szoftverfejlesztőt két fegyveres férfi elhurcolta, és négy napig fogva tartotta, míg végül sikerült kiszabadítani. Az AP amerikai hírügynökség szerint a rendőrséget végül az egyik gyanúsított vezette el a bűnözők rejtekhelyére, a tetteseket a 650 ezer dollár váltságdíjjal együtt kerítettek kézre.

Címkék: Charles Geschke

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.