2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Február 12. 17:12, péntek | Kultúra
Forrás: ATEMPO.sk / MTI

Elhunyt a legendás Chick Corea

Elhunyt a legendás Chick Corea

A zenész weboldalán és közösségi profiljain jelent meg a gyászhír: életének 79 évében elhunyt a legendás jazz-zongorista. A több, mint ötvenéves zenészi pálya 65 Grammy-jelölést és 23 győzelmet hozott.

Chick Corea a rák egy ritka fajtájával küzdött, amely február 9-én végleg győzedelmeskedett a zenész felett. A betegséget ráadásul csak nemrég fedezték fel nála. A BBC hírportálja szerint: „Munkáival és évtizedek turnéival milliókat érintett meg és inspirált.” Novemberben még ugyanennek a portálnak nyilatkozta, hogy „a karantén ideje alatt új projekteken gondolkodik és alig várja, hogy újra élőben játszhasson.”

Halála előtt így üzent rajongóinak: "Azt remélem, hogy akik érzik magukban a zenélés, az írás, az előadás késztetését, bele is vágnak. Ha nem magukért, a többiekért. Nemcsak arról van szó, hogy a világnak több művészre lenne szüksége, egyszerűen nagy öröm.”

A neves muzsikus halálhírére több híres amerikai és világsztár is döbbenten reagált. John Mayer énekes twitterén adott hangot szomorúságának: „Chick Corea volt a legnagyobb improvizációs zenész, akivel valaha együtt játszottam. Senki sem volt nála nyitottabb, koncentráltabb, minden pillanatban befogadó volt az iránt, amit az őt körülvevő muzsikusok képviseltek. Micsoda felbecsülhetetlen veszteség.”

Sheila E., a nyolcvanas évek dívája többször is fellépett Corea-val, az énekesnő úgy nyilatkozott, hogy Chick Corea zenéje egyenesen megváltoztatta az életét. A Gyűrűk ura-filmek főszereplője, Elijah Wood szavaival „egy óriás távozott”.

Chick Coreát még véletlenül sem lehetett egydimenziós zenésznek nevezni. Otthonosan mozgott megannyi különböző műfajban, kompozícióira például Bartók Béla művei is nagy hatással voltak. Életműve szinte hihetetlen, nem volt neki idegen az akusztikus zongora, de a szintetizátor sem. Játszott szólóban és különböző zenekarok tagjaként is. Mindenképpen úttörőnek számított a zenében, az ő nevéhez fűződik a zongora-dob műfaja, azaz amikor a művész dobként használja a zongorát.

Első lemezfelvételét 1966-ban készítette el, két évvel később pedig csatlakozott a szintén legendás Miles Davishez. A trombita királyának számos albumán játszott, köztük az In A Silent Way-en (1969) vagy a Bitches Brew-n (1970). A Circle formáció után 1971 végétől 1973-ig a Return To Forever-rel, Stanley Clarke basszusgitárossal és Airto Moreira ütőssel lépett fel. Játszott Gery Burton vibrafonossal, Herbie Hancock billentyűssel, valamint Mike Brecker szaxofonossal is. 1985-ben létrehozta az Elektric Band triót John Patitucci basszusgitárossal és Dave Weckl dobossal. A kilencvenes évek elején Bobby McFerrin énekessel rögzített néhány duót.

A kortárs klasszikus zenében is otthon volt, komponált darabokat vonósnégyesre és nagyzenekarra is. A fél évszázadnyi termés több, mint száz albumot jelentett. Legnagyobb művei között ott szerepel a Spaint és a 500 Miles High.

Többször járt Magyarországon, tavaly március 24-én koncertet adott volna a Müpában, a koronavírus-járvány miatt meghiúsult fellépésen elsősorban Trilogy című albumáról játszott volna.

Utoljára 2019-ben koncertezett nálunk, a Spanish Heart Banddel a Budapest Kongresszusi Központban lépett fel. Korábban a Müpában volt koncertje szólózongorán, Gary Burton vibrafonossal duóban, saját hattagú turnébandájával, a Vigillel együtt is. 2017 májusában az újbudai MoM Sportban adott fergeteges koncertet Trilogy elnevezésű formációjával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.