2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2023. Február 06. 10:00, hétfő | Világ
Forrás: index.hu

Elhunyt a híres divattervező, Paco Rabanne

Elhunyt a híres divattervező, Paco Rabanne

A spanyol divattervező és divatmárka alapító 88 éves volt.

A divattervező Francisco Rabaneda Cuervo néven született 1934-ben San Sebastianban. A spanyol polgárháború idején, miután az édesapját kivégezték, édesanyjával Franciaországba menekült, ahol építészetet tanult. Párizsban végül magával ragadta a francia divat.

Tanulmányai közben különféle vázlatokat készített a Dior és Givenchy márkák számára. Bár pályafutását kézitáskák és cipők rajzolásával kezdte, később ékszertervezőként próbált szerencsét. Paco Rabanne a 60-as években vált nemzetközileg ismertté. Ebben az időben parfümöket is piacra dobott, amely segítette cégét a nemzetközi terjeszkedésében. Néhány évvel később parfümgyárat is építetett.
Paco Rabanne a divat világának meghatározó alakja lett futurisztikus, minimalista és extravagáns terveivel. Ő volt az egyik első tervező, aki alumíniumból, acélból és műanyagból készült ruhákat tervezett.

Saját névvel ellátott márkája 1966-ban indult, számos divatkiállítást tartott, beleértve a párizsi divathetet is. A márka a kifinomult elegancia és a kísérletező szellemet egyesíti, ami a kollekcióit is jellemezte. A spanyol divattervező filmekhez, színházi- és balettelőadásokhoz is készített jelmezeket, amelyeket olyan híres színésznők viseltek, mint Brigitte Bardot, Audrey Hepburn és Jane Fonda.

Paco Rabanne 1999-ben visszavonult a divatszakmától, ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. Egy úttörő személyiség volt a divat világában, aki az extravagáns terveivel nagy hatást gyakorolt a divatiparra.

Címkék: divat, Paco Rabanne

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.