2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Július 25. 21:15, vasárnap | Kzélet
Forrás: cas.sk

Elfogadták a törvénymódosítást: komoly előnyökhöz jutnak a beoltottak

Elfogadták a törvénymódosítást: komoly előnyökhöz jutnak a beoltottak

A parlament ma gyorsított eljárásban elfogadta az oltottakra érvényes előnyökről szóló törvénymódosító javaslatot.

A törvény mostantól engedélyezi a digitális oltási igazolvány, másnéven a GreenPass használatát. A Közegészségügyi Hivatal mostantól a járványügyi intézkedések és rendeletek meghozásakor figyelembe veheti a GreenPass-t, azaz az oltást vagy azt, hogy az adott polgár legyőzte-e már a betegséget vagy sem. A törvény mellett 77-en tették le voksukat, ellene 55-en szavaztak. Senki sem tartózkodott.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint ahhoz, hogy járvány idején az oltottak igénybe vehessék a szóban forgó szolgáltatásokat, törvényt kellett módosítani. A Közegészségügyi Hivatal ugyanis nem adhat ki hasonló „kimenőket” és kivételeket.
Az új törvény értelmében csak azok használhatják a rizikósnak minősített szolgáltatásokat (tömegrendezvények, éttermek és minden olyan hely és szolgáltatás, ahol emberek gyülekezhetnek), akik teljes oltottsággal rendelkeznek, átestek a betegségen vagy fel tudnak mutatni negatív koronavírustesztet. Ez elsősorban azokra a rendezvényekre lesz érvényes, ahol tömegek gyűlhetnek össze, valamint ételt és italt szolgálnak fel. A minisztérium szerint ez csak egy ideiglenes állapot, és addig marad érvényben, amíg a járvány meg nem szűnik vagy ameddig a lakosság nem éri el a nyájimmunitást.

A törvényt még Zuzana Čaputová államfőnek is alá kell írnia mielőtt az érvénybe lépne.

Címkék: GreenPass, oltás, törvény

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 20. 15:43, hétfő | Kzélet

Hivatalos! Štefan Hamran lett az új rendőrfőnök

Roman Mikulec belügyminiszter ma kinevezte ideiglenes rendőrfőnöki pozícióba Štefan Hamrant.

2021. Szeptember 19. 17:02, vasárnap | Kzélet

Manny Pacquiao indul az elnökválasztáson

A bokszoló a PDP-Laban nevű kormánypárt színeiben vág neki a fülöp-szigeteki választásoknak. A Pacman becenévre hallgató ökölvívót a sporttörténelem egyik legnagyobb harcosaként tartják számon.

2021. Szeptember 16. 14:24, csütörtök | Kzélet

Ferenc pápa a hazaútról üzent Szlovákiának

A Szentatya megígérte, hogy imádkozni a fog a szlovák nép nyugalmáért és üdvéért. Mindezt a Rómába vezető repülőgépről üzente nekünk – írja a cas.sk portál.