2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 25. 21:15, vasárnap | Kzélet
Forrás: cas.sk

Elfogadták a törvénymódosítást: komoly előnyökhöz jutnak a beoltottak

Elfogadták a törvénymódosítást: komoly előnyökhöz jutnak a beoltottak

A parlament ma gyorsított eljárásban elfogadta az oltottakra érvényes előnyökről szóló törvénymódosító javaslatot.

A törvény mostantól engedélyezi a digitális oltási igazolvány, másnéven a GreenPass használatát. A Közegészségügyi Hivatal mostantól a járványügyi intézkedések és rendeletek meghozásakor figyelembe veheti a GreenPass-t, azaz az oltást vagy azt, hogy az adott polgár legyőzte-e már a betegséget vagy sem. A törvény mellett 77-en tették le voksukat, ellene 55-en szavaztak. Senki sem tartózkodott.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint ahhoz, hogy járvány idején az oltottak igénybe vehessék a szóban forgó szolgáltatásokat, törvényt kellett módosítani. A Közegészségügyi Hivatal ugyanis nem adhat ki hasonló „kimenőket” és kivételeket.
Az új törvény értelmében csak azok használhatják a rizikósnak minősített szolgáltatásokat (tömegrendezvények, éttermek és minden olyan hely és szolgáltatás, ahol emberek gyülekezhetnek), akik teljes oltottsággal rendelkeznek, átestek a betegségen vagy fel tudnak mutatni negatív koronavírustesztet. Ez elsősorban azokra a rendezvényekre lesz érvényes, ahol tömegek gyűlhetnek össze, valamint ételt és italt szolgálnak fel. A minisztérium szerint ez csak egy ideiglenes állapot, és addig marad érvényben, amíg a járvány meg nem szűnik vagy ameddig a lakosság nem éri el a nyájimmunitást.

A törvényt még Zuzana Čaputová államfőnek is alá kell írnia mielőtt az érvénybe lépne.

Címkék: GreenPass, oltás, törvény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.