2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. December 19. 09:50, vasárnap | Életmód
Forrás: BG

Életmód: a fogkő káros hatásai

Életmód: a fogkő káros hatásai

A fogkőről a legtöbb ember úgy vélekedik, hogy elsősorban esztétikai szempontból okozhat csak gondokat, de egy erősebb fogtisztítással ez a probléma is megoldható. Nos, ez egyáltalán nincs így.

A fogkő tulajdonképpen egy megkövesedett lepedék, ami igen sok páciensnél okoz súlyos problémákat. A fogkő képződéséhez feltétlenül szükséges a szájüregben elő baktériumok működése, a szerves anyagok jelenléte – mint például az ételmaradék – és a nyálunkban megtalálható ásványi sók (fluor, kalcium és foszfát). Két jellemző típusát különböztetjük meg: az íny alatti (subgingivális) és az íny feletti (supragingivális) változatokat. Az íny feletti szabad szemmel is látható, még az alatta lévő fejt ki pusztítóbb hatást a fogágyra és fejti ki negatív hatásait.

Vegyük komolyan a problémát, ugyanis a fogkő kialakulásától a fog elvesztéséig nem is kell feltétlenül sok időnek eltelnie!

Jelentősen hozzájárul a fogkő kialakulásához az örökletesség, a genetika is, azonban az elhanyagolt szájhigiénia a melegágya e betegségnek. Ugyanis, ha a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad, ideális körülmény teremtődik a baktériumok számára. Az oxigénszegény környezet megvéd a nyál semlegesítő hatásától is, így ideális táptalajul szolgál a baktériumoknak. Ezek pedig a tápanyagok lebontása után savas környezetet teremtenek, ahol aztán ásványi sók rakódnak le. Ez, a sók által megkeményített háló pedig maga a fogkő lesz.
Sokszor a fogorvosok a fogkövet az óceánok korallzátonyaihoz hasonlítják, hiszen, ha egyszer kialakult, egyre jobban terjed és növekszik. A növekedésével együttesen pedig a savhatásra még inkább begyullad az íny. Ezt duzzanatként észlelhetjük is és fog vérzést is tapasztalunk ilyenkor. A folyamat következtében az íny elsorvad és elkezd visszahúzódni, így a csont sem tud sokáig védekezni és az is pusztulásnak indul az íny alatt. A folyamat vége pedig a fogak elvesztéséhez vezet.

Védekezési módszerek a fogkő ellen

A fogkő rétegesen halmozódik fel a fogakon, egyelőre azonban még az orvosok sem biztosak abban, hogy mi indítja be a folyamatot. Szerencsére az íny alatti fogkő ritkább, de az íny szélénél kialakuló változatok szinte kivétel nélkül minden embernél megtalálhatóak különböző intenzitásban. A fogkő kialakulásának számtalan külső és belső tényezői lehetnek, ilyen tényezők: a szájápolási szokások, a bakteriális plakk összetétele, az örökletesség, a fogak elhelyezkedése, az étkezési szokások, a dohányzás, a fogyasztott drogok és gyógyszerek, különböző betegségek, az életkor, a nem és az etnikai jellemzők is.

A fogkő egyik leghatékonyabb módja, ha naponta kétszer is alaposan fogat mosunk és fogselymet, fogköztisztítót vagy szájzuhanyt is használunk a fogközi területek tisztán tartásához. Akik genetikailag is hajlamosak a fogkövesedésre, azoknak érdemes elektromos fogkefére váltaniuk. A fogkő megelőzhető a dohányzásról való leszokásról is, illetve kerüljünk minden olyan ételt és italt, ami hozzájárul a fogkő kialakításához. Ha azonban kialakult, ne féljünk felkeresni a fogorvosunkat és bejelentkezni egy fájdalommentes, például ultrahangos fogkő eltávolításra.

Hasznos tanács, hogy ne próbálkozzunk otthon különböző fizikai ráhatásokkal, hogy a fogkövet eltávolítsuk, hiszen ezzel megsérthetjük a fogzománcot. Forduljunk hát fogorvoshoz a szakszerű kezelés érdekében!

-BOGI-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.