2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2021. Július 30. 15:10, péntek | Koronavírus
Forrás: cas.sk

Eldőlt: szükség lesz a harmadik adag oltásra is

Eldőlt: szükség lesz a harmadik adag oltásra is

Szlovákiában kezdetét vette a koronavírus okozta járvány harmadik hulláma. Az esetszámok drasztikus növekedésére az iskolák és a diákszállók nyitását követően kerülhet sor.

A harmadik hullámban a domináns vírus a delta variáns lesz és elsősorban a nem beoltottakat érinti majd. Erre Martin Pavelka járványügyi szakértő figyelmeztetett mai sajtótájékoztatóján. A szakember elmondása szerint elkerülhetetlen lesz az vakcina harmadik adagjának beadása. „A közeljövőben mindenképp szükséges lesz a harmadik adag, de egyelőre a kétvakcinás rendszer bőven elegendő. Izraelben már most oltanak a harmadik adaggal, náluk ugyanis a tömeges oltás korábban, már decemberben elkezdődött. Nálunk ez egyelőre túl korai lenne,” nyilatkozta Pavelka.
Hozzátette, a harmadik hullám elsősorban a nem beoltottakra lesz veszélyes. Arra is figyelmeztetett, hogy a delta variáns roppant fertőző, így mindenki elkapja, aki kapcsolatba kerül vele. „A vírus sokkal veszélyesebb és fertőzőbb az eddigieknél, több ember eshet áldozatul, elsősorban a nem beoltottak közül,” magyarázta a szakember. A delta variáns egy merőben más mutáns, tünetei nagyban hasonlítanak a közönséges influenzához. A járványügyi szakértő aláhúzta, hogy a COVID-19 egy megelőzhető betegség, amelyre az oltás az egyetlen fegyver.

Jana Ježíková, egészségügyi államtitkár elismeri, hogy az emberek egyre frusztráltabbak a járvány miatt, de megismételte: az oltás az egyetlen út a szabadsághoz. „A delta variáns itt van köztünk, a fertőzöttek 40%-a ezt a mutánst kapja el. Ha nem tesszük kötelezővé az oltást, más módon kell védekeznünk,” magyarázta.

Kamil Száz államtitkár és gyermekorvos is az oltásra buzdít minden gyermeket és pedagógust. „Csak együttes erővel tudjuk legyőzni a járványt,” tette hozzá.

Címkék: delta, koronavírus, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.