2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Október 28. 21:16, szerda | Világ
Forrás: Telex

Éjszakai kijárási tilalom Csehországban

Éjszakai kijárási tilalom Csehországban

A cseh kormány elrendelte, hogy este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel hagyhatják el a lakhelyüket – ilyen pédául a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma.

A kutyákat a lakhely 500 méteres körzetében lehet sétáltatni. A kijárási tilalommal az éjfél utáni órákban eddig nem voltak problémák – tudatta a közszolgálati rádió szerda reggel a rendőrségre hivatkozva. Az országban további szigorú óvintézkedések is érvényben vannak: korlátozzák a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sorát, az arcmaszk viselése pedig mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és sportrendezvények. Kedden 15 663 új koronavírus-fertőzést mutattak ki Csehországban, ez az eddigi napi rekord: 400 esettel több a múlt pénteki kimutatásoknál. A koronavírusban elhunytak száma kedden 2547-re emelkedett. Az eddigi legtöbb elhunyt egy nap alatt hétfőn volt, 139-en vesztették életüket. Jelenleg 6191 embert kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel, 893 súlyos esetet regisztráltak.

A minisztérium szerint a kórházban kezeltek száma egyre nagyobb terhelést ró a cseh egészségügyi rendszerre, mert a Covid-19 kezelésére elkülönített részlegek kapacitásuk felső határához közelítenek. Átlagban napi 40 ezer tesztet végeznek Csehországban, ezeknek kb. 30 százaléka pozitív, ami azt jelzi, hogy a járvány gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül terjed. Emiatt a cseh kormány hétfői döntése szerint felkéri a képviselőházat az október 5-től érvényes és november 3-án lejáró szükségállapot meghosszabbítására. A szükségállapot jogi keretet biztosít, hogy a kormány gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus-járvány ellen. Radek Vondrácek, a képviselőház elnöke bejelentette, hogy péntekre összehívja a parlamenti alsóházának ülését, ahol napirendre tűzik a témát.

A kormány kedden arról is döntött, hogy az általános iskolák alsós osztályainak diákjai, akiknek a tervek szerint november 2-án vissza kellett volna térniük az iskolapadokba, továbbra is otthon maradnak. Továbbá jövő héten az egész országban megkezdődik a nyugdíjasotthonok összes lakójának tesztelése állami költségen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.