2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Március 17. 20:53, szerda | Kzélet
Forrás: Marton Máté

Egység a szétesésben

Egység a szétesésben

Napról napra bátrabban mondhatjuk, hogy itt a tavasz, jön a jó idő, éled a természet, itt az újrakezdés ideje, végre vége lesz a hosszú, fagyos éjszakáknak.

„Normális” vagy legalábbis vírusmentes időkben ilyenkor már azon kezdhettünk gondolkodni, merre utazzunk, kikkel találkozzunk a következő hétvégén. Jelen helyzetben azonban nem úgy néz ki, hogy ilyen „problémáink” lesznek majd, legalábbis néhány hétig még egészen biztosan nem, azonban aggodalomra semmi ok, unatkozni nem fogunk, hisz elég, ha figyelemmel kísérjük azt a hetek óta tartó huzavonát, ami országunk kormánya körül alakult ki, a szórakozás máris garantálva.
Bár a múlt héten még úgy tűnt, a koalíciós pártok kiengedték az egy év alatt felgyülemlett feszültséget és túltettek nézeteltéréseiken, mindehhez pedig elég volt egy áldozat bemutatása, a volt egészségügyi miniszter Marek Krajčí személyében, azonban úgy tűnik, ez a történet nem egy amerikai romantikus komédia és nem is fog happy enddel végződni (vagy talán igen, a látottakból tanulva nehéz ezt már kijelenteni). Mindenesetre március 15.-én forrongó hangulatra ébredhetett az ország, és ezzel, most kezdődhetne egy egészen más cikk is, de nem fog. Jelenleg ugyanis arról van szó, hogy először Richard Sulík, az SaS koalíciós párt elnöke, majd Veronika Remišová a Za ľudí, szintén koalíciós párt elnöke fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy Igor Matovič még ezen a szép, kora tavaszi napon is a kormányfő szerepét tölti be, egyben bátorították is arra, hogy ideje lenne erről lemondani. A történet legszebb része pedig az, hogy nem telt el egy egész hét azóta, hogy két koalíciós párt elnöke is kimondta, vége a kormányválságnak, stabilizálódott a helyzet, mondjuk, hozzá kell tenni, hogy már a kijelentés napján érezhető volt, talán túl korai még ez az öröm.

Sulík többek közt arról beszélt, ha Matovič lemond miniszterelnöki posztjáról, saját maga is meghozza ezt az áldozatot miniszteri tisztségével kapcsolatban, ha viszont a kormányfő továbbra is „ellenáll”, pártja valószínűleg elhagyja a koalíciót. Remišová, aki talán a válság kezdete óta, Sulík mellett a leginkább szorgalmazza Matovič leváltását, szintén úgy gondolja, a kormányfő nem képes megfelelően ellátni feladatait, ő azonban a koalíció fennmaradásához kötette azt is, hogy Matovičal együtt Sulíknak is távoznia kellene, amivel úgy néz ki nem haragította magára a pártelnököt, ő erre is fel van készülve, parlamentünk tele van áldozatkész emberekkel, milyen jó is nekünk.

Mellesleg kiderült mindkét képviselő álláspontja az előrehozott választással kapcsolatban, ez pedig egyhangú és határozott elutasítás, ami nem is meglepő, tekintettel arra, hogy az újonnan közölt felmérések alapján, ha végbemenne egy ilyen választás, a Za ľudí el sem érné a bejutási küszöböt, vagyis a koalíció egészen biztosan szétesne. De akkor már a feltételezésekhez csatlakozzon egy feltételes jó hír is, a Marian Kotleba által vezetett ĽSNS, neofasiszta párt szintén nem érné el a bejutási küszöböt egy ilyen választáson, azt, hogy ezt ki milyen hírnek gondolja, mindenkire rábízom, én személy szerint örömmel olvastam.
Na, de az égő áldozatot nem is Sulík és nem is Krajčí mutatták be, hanem Milan Krajniak munkaügyi miniszter, aki se szó, se beszéd, előrejelzések nélkül bejelentette lemondását posztjáról, annak ellenére, hogy erre tulajdonképpen senki sem kérte meg. A Sme rodina képviselőjének saját szavaival élve, távozását olyan lépésnek tartja, ami a koalíciós válság mihamarabbi végét fogja elősegíteni, azt, hogy hogyan, egyelőre nem tudjuk.

Vajon egyben marad a koalíció? Milyen ára lesz, ha igen? Kik kormányoznak majd, ha nem? Megérte Krajniak áldozata? Mindezt a következő részben tudhatjuk meg, előzetes pedig nincs, ha unatkozunk, nézzük a járványügyi adatokat, valami legalább azzal is foglalkozzon.

Címkék: vélemény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.