2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2021. Május 29. 12:07, szombat | Világ
Forrás: HUCKMAG

Egyre több fiatal vált vissza okostelefonról hagyományosra

Egyre több fiatal vált vissza okostelefonról hagyományosra

Tömegesen szabadulnak meg okostelefonjaiktól a fiatalok. Ennek elsősorban a közösségi médiától való elfordulás az oka.

Az okostelefonok, valamint a különböző online közösségi platformok univerzálissá válásával a mentális egészségre gyakorolt negatív hatás is komoly hangsúllyal jelenik meg a sajtóban, amivel kapcsolatban mi is többször beszámoltunk a napvilágot látott tanulmányokról és szakértői véleményekről. A jelek szerint a fiatalok körében egy új trend van kibontakozóban, amely az okostelefonok tömeges lecserélését eredményezi.

Egy igencsak érdekes írásban olvashatunk több Z generációs fiatal példájáról, amely a trend kialakulását és erősödését jelzi számunkra. Ebben kiemelik, hogy őket is elsősorban a mentális egészség, pontosabban az ezzel kapcsolatos aggodalmak (és felismerések) vezérelték a váltás végrehajtásában, viszonylag gyorsan rájöttek ugyanis, hogy a tönkrement, javításra váró, vagy éppen ideiglenesen lecserélt okostelefonok nélkül sokkal jobban telnek napjaik. A hagyományos mobilok alkalmazásával természetesen a közösségi platformok használata is visszaszorul, maguk a készülékek is jóval olcsóbbak, így a jobb közérzethez jelentős megtakarítás, a költségek csökkentése társul, ami dupla előnyt jelent a felhasználóknak.

A Z generáció tagjai hetente átlagosan csaknem 30 órát töltenek a kijelző bámulásával, ez komoly szerepet játszik abban, hogy 48 százalékuk számol be rossz közérzetről, állandó szorongásról és szomorúságról. Sokuk számára válik megszokott gyakorlattá a negatív hírek folyamatos böngészése, amelyet az angol nyelvben a „doomscrolling” kifejezéssel illetnek, az elmúlt hónapokban azonban egyre többen ismerték fel, hogy a hagyományos mobilok használatával gyorsan javul a közérzet, ezzel egy időben pedig több időt töltenek családtagokkal, illetve a közvetlen barátokkal. A korlátozások fokozatos feloldása is segít ebben, a személyes kontaktushoz való visszatérés is hasonló felismerésekhez vezet.

Többen rámutatnak arra, hogy pusztán az egyes alkalmazásokat kellene mellőzni, nem magát az okostelefont, annak megtartása azonban kétségkívül továbbra is komoly vonzerőt jelentene. A lecserélés mellett a párhuzamos használat is egyre jellemző, ennek keretében szükség esetén veszik csak elő az „okos” készülékeket, a hagyományos példányokat részesítve előnyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.