2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. November 28. 13:41, vasárnap | Koronavírus
Forrás: TASR

Egyre több európai országban bukkan fel az omikron variáns

Egyre több európai országban bukkan fel az omikron variáns

Mire megszokhattuk volna a delta jelenlétét, a koronavírus egy új mutánsa jelent meg a Földön, amely az omikron megnevezést kapta.

A Közegészségügyi Hivatal ezért arra kéri Szlovákia lakosait, hogy amennyiben az elmúlt 14 napban valamelyik potenciálisan veszélyes országból érkeztek haza, azonnal jelentkezzenek az omikron@uvzsr.sk e-mail címen. A felszólítást érdemes és szükséges is komolyan venni. A hivatal emellett már dolgozik egy új, a határrezsimet érintő rendeleten – nyilatkozta Daša Račková szóvivő. „Fel kell tüntetni a személy- és vezetéknevet, a telefonszámot és a járást, ahol jelenleg az illető személy él,” mondta el. Az érintett személyeket ezután a hivatal regionális irodája értesíti majd a következő lépésekről és teendőkről.

Lehetséges kockázatos országok: Dél-Afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong és a Seychelle-szigetek.
Amennyiben Ön vagy ismerőse a listán szereplő országok valamelyikéből érkezett haza az elmúlt 14 napban, úgy érdemes (még oltottság esetén is) minimalizálni az emberi kontaktusokat. A hivatal ezután bebiztosítja a minta levételét majd annak szekvenálását is. A Közegészségügyi Hivatal készülő rendelete szigorításokat vezet be a határokon is. Valószínűleg kötelező karantén és tesztelés vár majd a veszélyes országokból érkezőkre.

Címkék: koronavírus, omikron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.