2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2021. Január 10. 19:53, vasárnap | Világ
Forrás: HVG / Reuters

Egyre több amerikai törvényhozó támogatja a Trump elleni impeachment-eljárást

Egyre több amerikai törvényhozó támogatja a Trump elleni impeachment-eljárást

WASHINGTON, január 10., vasárnap (MTI/Reuters) – Egyre több honatya támogatja az impeachmentet, azaz az alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását Donald Trump leköszönő elnökkel szemben.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a demokrata párti képviselőknek sikerül az indítványt elfogadtatni, hiszen a republikánus politikusok nélkül ez nem megvalósítható. Erről a helyi sajtó adott tájékoztatást.

Ted Lieu demokrata képviselő Twitterén közölte, hogy már 190 honatya biztosította őt támogatásáról az impeachment-eljárás elindításához:"Videóink vannak a beszédről, amellyel Trump feltüzelte a tömeget. Videóink vannak arról, ahogy a tömeg megtámadja a Capitoliumot" - írta a Twitteren.

Egy másik, republikánus szenátor, Pat Toomey szerint Donald Trumpnak minél hamarabb le kell mondania, mégpedig az ország biztonságának és a társadalmi nyugalom érdekében. Pénteken párttársa, Lisa Murkowski is hasonlóan nyilatkozott.

Ben Sasse kijelentette, hogy fontolóra fogja venni az impeachment-eljárás megszavazását, ugyanis szerinte Trump megszegte hivatali esküjét.
A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban, ehhez tizenhét republikánus törvényhozónak át kellene szavaznia.

Még ha hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították a felelősségre vonási eljárást, azonban akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Nem volt eddig példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

Címkék: impeachment, Trump

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.