2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Január 26. 10:00, csütörtök | Kzélet
Forrás: tasr

Egyre több a daganatos megbetegedés Szlovákiában

Egyre több a daganatos megbetegedés Szlovákiában

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai alapján 2021-ben diagnosztizálták eddig a legtöbb rosszindulatú bőr- (7788), vastagbél- (4521) és emlődaganatot (3408).

„Míg a gyermekek körében az agydaganatos és a leukémiás esetek dominálnak világszerte, addig a felnőtt populációnál a bőr-, vastagbél-, végbél-, mell-, prosztata- és a tüdőrák. Az új megbetegedések száma Szlovákiában is növekszik, a járvány által érintett enyhe ingadozásokkal” - mondta a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ.

Az újonnan diagnosztizált vastag- és végbélrákos esetek a 70-74 éves korosztályban a legmagasabbak, az emlőrák pedig a 65-69 éves nők körében. „A női páciensek számának növekedése azonban már 35 éves kortól jelentkezik” – tette hozzá Veronika Daničová, az egészségügyi központ szóvivője. A rosszindulatú prosztatadaganat a 66 és 69 év közötti betegeknél volt jellemző.

Daničová rámutatott arra is, hogy Szlovákiában sokáig elhanyagolták az onkológiai adatokat. „Tavalyig elavult rendszerben működött az országos onkológiai regiszter, amely csak az adatok papírról történő kézi átírásával számolt, fejlesztési lehetőség nélkül. Nem tette lehetővé az elektronikus jelentéseket, sem az elektronikus nyomtatványok automatizált feldolgozását, azok ellenőrzését vagy javítását.”

„Az új rendszerrel és annak tervezett fejlesztésével, amely az orvosokat felesleges terhelése nélkül több releváns forrásból származó adatokat is figyelembe vesz, az NCZI 2022-ben többet tett az onkológiai adatok területén, mint az elmúlt 10 évben.” – tette hozzá Martina Nagyová, az egészségügyi adatkezelési részleg igazgatója. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a Szlovák Köztársaság Országos Onkológiai Nyilvántartása az év végéig frissítésre kerül.

Címkék: rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.