2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Április 28. 14:18, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Egykori biztosítási ügynök lesz Berlin új polgármestere

Egykori biztosítási ügynök lesz Berlin új polgármestere

Kai Wegnernek három szavazási fordulóra volt szüksége a megválasztásához, mivel az első két fordulóban nem sikerült megszereznie az abszolút többséget.

A német főváros, Berlin több mint két évtized óta először választott konzervatív polgármestert csütörtökön. Ez azután történt, hogy a kereszténydemokraták (CDU) legyőzték a kormányzó baloldali koalíciót. A TASR az AFP hírügynökségtől vette át a hírt.

Kai Wegner (50), egykori biztosítási ügynök, aki a város Spandau nevű kerületében nőtt fel, esküt tett polgármesternek. Az ünneplés azonban tompította azokat a találgatásokat, amelyek szerint hivatalosan titkos szavazáson, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt segítségével választották meg.

A februári tartományi megismételt választásokon a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) került ki győztesen, miután a 2021-es első, kaotikus szavazásról kiderült, hogy nem felelt meg az alapvető eljárási normáknak.

Az eredeti választáson koalíció alakult ki Olaf Scholz kancellár szociáldemokratái (SPD), a Zöldek és a szélsőbaloldal között, de az újraválasztás a konzervatívok felé billentette a mérleget.

A szociáldemokraták a háború utáni legrosszabb eredményt érték el a fővárosban a februári választásokon, a második helyen végeztek, mindössze 53 szavazattal megelőzve a Zöldeket.

Az eredmény a Franziska Giffey SPD-s polgármester által vezetett baloldali koalíció végét jelentette, akit az új tartományi kormányban gazdasági miniszterré "degradálnak".

Wegner megválasztásához három szavazási fordulóra volt szükség, mivel az első két fordulóban nem szerzett abszolút többséget.

Az, hogy a szavazás harmadik fordulóra ment, arra utal, hogy Wegnernek szüksége volt az AfD támogatására. Ellenfelei szerint ez a választási eredmény "hatalmas károkat okozott a városnak, a demokráciának és a politikai kultúrának".

Mind a CDU, mind az SPD azt mondta, hogy a lakásépítést és a megfizethető lakhatást akarja előtérbe helyezni, mivel a német fővárosban az albérletárak az egekbe szöktek.

forrás: teraz.sk

Címkék: Berlin, cdu, németország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.