2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Szeptember 12. 09:31, kedd | Életmód
Forrás: aktuality.sk

Egy táplálkozási szakértő elárulta, hogy miért szívódik fel lassabban a kenyérből származó energia

Egy táplálkozási szakértő elárulta, hogy miért szívódik fel lassabban a kenyérből származó energia

Tudjuk-e, hogy táplálkozás szempontjából mi számít kenyérnek, miből, hogyan és milyen mennyiségben készül?

Milyen a jó kenyér?
Azt mondják, hogy a jó kenyér lisztből, vízből és sóból készül, minden más (különösen a háromsoros összetevőlista) lehet és általában felesleges adalékanyag.

Ez azért igaz, mert a liszt és a víz kombinációjából először kovász készül (az erjedési folyamat), majd a kovászból további liszt, víz és só hozzáadásával kenyér készül, és a kenyér meghálálja a befektetett időt és energiát azzal, hogy sokkal tovább tart, és számos egészségügyi előnnyel jár az élesztős kenyérhez képest, mivel a hosszú kelesztési folyamat "előemészti" a glutént (amellyel sok embernek problémái vannak), és megkönnyíti a szervezet számára annak lebontását.

Sok kézműves pékség árul kovászos kenyeret, de ha kedvet érez ahhoz, hogy otthon is kenyeret süssön, ma már számos tanfolyam vagy online oktatási anyag áll rendelkezésre a témában.

Lassítsa le a szénhidrátok felszívódásának ütemét
A kenyér elsősorban magas glikémiás indexű szénhidrátforrás, ami azt jelenti, hogy önmagában fogyasztva gyorsan és nagymértékben megemelheti a vércukorszintet. DE természetesen az sem mindegy, hogy fél szeletet vagy mondjuk 4 szeletet eszel, mint ahogy az sem mindegy, hogy mit eszel.

Ha ezt kiegészítjük további fehérjével (pl. sonka), zsírral (pl. vaj), rosttal (zöldségek), akkor némileg csökkenthetjük a szénhidrát felszívódásának mértékét.

Ehhez azonban vigyázni kell, hogy ne spóroljunk a fehérjével és a rostokkal, hiszen 1-2 szelet sonka és egy fél paradicsom nem biztosítja azt a fehérje- és rostmennyiséget, ami a kívánt hatást eredményezné. Azonban 5-6 szelet sonka és egy kis tál zöldség is megteszi a hatását, így mindenképpen ajánlom az ilyen étkezést!

Forrás: aktuality.sk

Címkék: étel, kenyér, szénhidrát

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.