2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Január 13. 18:38, csütörtök | Bulvár
Forrás: Sky News

Egy római lemezboltban látták a pápát: kiderült, milyen zenét hallgat

Egy római lemezboltban látták a pápát: kiderült, milyen zenét hallgat

Kedden egy lemezboltból kilépve kapták lencsevégre Ferenc pápát, ma pedig az is kiderült, hogy a szentatya nem csak templomi énekeket vagy komolyzenét hallgat.

Negyedórát töltött a pápa egy római lemezboltban kedden. Az MTI ennek nyomán közölte Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnökének szavait, aki azt mondta: „Ferenc Pápa a komolyzene mellett Elvis Presley és Edith Piaf slágereit is előszererettel hallgatja.”

A pápa egyébként nagy zenefogyasztó. Az elmúlt kilenc év során mintegy 1728 CD-hordozóval és 19 bakelitlemezzel gyarapította gyűjteményét. Ravasi bíboros elmondása szerint ráadásul nem csak könnyűzenei darabok alkotják a szentatya kollekcióját, így olyan lemezeket is felfedezhetünk, mint Elvis Presley gospel-albuma vagy Edith Piaf slágerei. A könnyűzenei előadók mellett természetesen a gyűjtemény magját komolyzenei hordozók alkotják, például a neves lengyel zeneszerző, Krysztof Eugeniusz művei.

Az egyházfő Ravasi hivatalának ajándékozta a Buenos Aires-i operaház felvételeinek gyűjteményét, Wolfgang Amadeus Mozart összes művét 200 CD-n, Johann Sebastian Bach alkotásai közül a Máté-passió, a Goldberg-variációk és a kantáták felvételeit. A bíboros szerint a pápa „szenvedélyesen követi” Richard Wagner munkásságát is.
Ferenc pápa elődjéről, XVI. Benedekről köztudott volt, hogy kiválóan zongorázott, és mindenekelőtt Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach és Wolgang Amadeus Mozart műveit szerette. II. János Pál pápa a 2000-es jubileumi szentév alkalmából egy lemezt is kiadott Abba Pater címmel, melyen a lengyel pápa énekelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Február 05. 09:19, hétfő | Bulvár

Kiosztották a Grammy-díjakat

Taylor Swift Midnights című albuma nyerte el a legjobb vokális popalbumnak járó díjat.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.