2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 29. 14:10, kedd | Világ
Forrás: teraz.sk

Egy nyolc centiméteres élő férget távolítottak el egy idős nő agyából

Egy nyolc centiméteres élő férget távolítottak el egy idős nő agyából

Az idős nő régóta panaszkodott különböző egészségügyi problémákra, feledékeny volt és depresszióban szenvedett.

Egy canberrai vizsgálatot követően egy MRI-vizsgálat az agyában olyan kóros elváltozást fedezett fel, amely műtétet igényelt. Valójában egy élő parazita volt.

A beavatkozást Hari Priya Bandi sebész végezte el.

"Csak arra gondoltam, hogy 'Mi ez? Ennek semmi értelme. De él és mozog'" - idézte a The Canberra Times című napilap kedden.

Miután szakértőkkel konzultált, kiderült, hogy egy Ophidascaris robertsi nevű parazita féregfajról van szó, amely a pitonokat támadja meg. Az embernél való előfordulása az első alkalom, hogy kimutatták.

Hari Priya Bandi sebész és Sanjaya Senanayake infektológus az Emerging Infectious Diseases című szaklapban megjelent cikkében számolt be a rendkívüli orvosi esetről.

Az ausztrál Új-Dél-Wales államban élő nőt először 2021-ben szállították kórházba hosszan tartó hasi fájdalmak és hasmenés miatt. Később köhögésre, lázra és éjszakai izzadásra panaszkodott, amihez később depresszió és memóriazavarok is társultak.

Fél évvel a féreg eltávolítása után a neuropszichiátriai tünetei javultak, de továbbra is fennállnak - számoltak be az orvosok a szaklapban. Hazatérése után is orvosi felügyelet alatt áll; jelenlegi állapotáról nem közöltek részleteket.

Bár soha nem került közvetlen kapcsolatba a kígyókkal, gyakran járt egy helyi tónál, ahol fogyasztásra szánt növényeket gyűjtött. A szakértők szerint a kígyó ürülékéből származó peték kerülhettek a szervezetébe.

Forrás: teraz.sk

Címkék: féreg, műtét, orvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.