2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. December 18. 13:51, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: Somorja és Vidéke - decemberi kiadás

Egy korszak vége: bezárt a somorjai Piton bár

Egy korszak vége: bezárt a somorjai Piton bár

Évtizedek óta működött Somorján a legendás-hírhedt Piton bár, ennek azonban most vége. A város nem hosszabbítja meg a bérleti szerződést, a szórakozóhely környékén ugyanis megszaporodtak a rendbontások és a verekedések.

Szeptemberben és októberben két súlyos ügyet is vizsgált a rendőrség, sőt a rendőrökre is rátámadtak. Szeptemberben tömegverekedést tört ki a bár előtt, szerb és macedón állampolgárok verekedtek össze, egy ember súlyosan megsérült, több helyen betört a koponyája, eltört az arccsontja. Októberben rátámadtak egy férfira a Piton bár előtt, a sértett agyrázkódást szenvedett, több csontja eltört, meg kellett operálni. Szintén októberben rátámadtak a bárban intézkedő rendőrökre, és korábban is szinte mindennaposak voltak a verekedések, a rendbontások, több súlyos testi sértés történt – írja a Somorja és Vidéke decemberi száma. „Több évtized után úgy döntöttünk, nem hosszabbítunk szerződést a bár üzemeltetőjével. Évről évre romlott a helyzet, mintegy 10 éve olyan vendégkör kezdett járni oda, amely folyamatosan gondokat okozott, az utóbbi 5, de főleg a legutóbbi fél évben pedig már kritikussá vált a helyzet. A bérlők folyamatosan cserélődtek, egyre több volt a probléma, az utóbbi években pl. miattuk kellet módosítani a nyitvatartásra vonatkozó önkormányzati rendeletet is. Hosszas hezitálás után ezért úgy döntöttünk, végleg bezárjuk a bárt. Ez ugyan bevételkiesést jelent a városnak, de vállaljuk,” tájékoztatott Orosz Csaba polgármester.

A bár törzsvendégeit egy ideje már nem somorjai fiatalok alkották, sőt a városlakók inkább messziről kerülték a helyet. A Piton a környező települések lakosaiból és külföldi állampolgárokból, vendégmunkásokból élt. Ez még nem lett volna gond, de az oda járók gyakran randalíroztak, verekedtek, a máshol megvásárolt, olcsó alkoholt a bár melletti parkolóban fogyasztották. A környékbeli lakosok értelemszerűen nem tűrhették tovább a kibírhatatlan zajokat és a rendetlenséget, rengeteg bejelentés érkezett a városi rendőrség irányába, sőt egy petíció is indult a szórakozóhely bezárását indítványozva.

„A Pitonnal szemben levő Magic Café is becsuk az év végén. Ez nem a város kompetenciája, a Jednotától bérelték a helyiséget. A Piton viszont a vmk-hoz tartozik, ebben az ügyben a mi kezünkben van a döntés. Egy darabig biztosan nem fogjuk hasonló célra bérbe adni a helyiséget. Azt még nem tudjuk, mire fogjuk használni, meglátjuk, milyen állapotban vannak a helyiségek,” mondta a polgármester.

Szabados Imre, a városi rendőrség parancsnoka is azt monda, hogy nagyon sok volt a gond a Pitonnal. Csendháborítás miatt gyakran kellett intézkedniük a rendőröknek, a környéken lakók folyton panaszkodtak. „Többször is figyelmeztettük a működtetőt, hogy ez így nem mehet tovább. Próbáltak ugyan rendet tartani, biztonsági őrt alkalmazni, de mikor záráskor kitódult a tömeg az utcára, vagy amikor nyáron kint ittak az emberek, sokszor kellett beavatkoznunk. Feldöntötték a kukákat, volt, hogy fémcsövekkel estek egymásnak, tarthatatlanná vált a helyzet. Már az állami rendőrség is kérte a polgármestert, hogy a város tegyen valami. Hogy a nagyobb bajt megelőzze, a város úgy döntött, véget vet ennek az állapotnak, és bezáratja a bárt,” zárta a rendőrparancsnok.

Címkék: Piton, somorja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.