2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Június 28. 21:16, szerda | Rendőrségi
Forrás: Noviny.sk

Egy ismert cirkusz tulajdonosa illegálisan tartott oroszlánokat

Egy ismert cirkusz tulajdonosa illegálisan tartott oroszlánokat

Széleskörű rendőri akció zajlott Kelet-Szlovákiában. Egy ismert cirkusz tulajdonosa illegálisan tartott oroszlánokat. Óriási pénzbüntetés és börtön vár rá.

A rendőrség által közzétett információk szerint 14 afrikai oroszlánról van szó. Az egyik cirkuszban tartották őket, amely jelenleg Kelet-Szlovákiában turnézik. "A környezetvédelmi rendőrség információi szerint egy férfi 14 afrikai oroszlánt tartott az állatvédelmi törvény megsértésével" - magyarázta a PPZ SR szóvivője, Denisa Bárdyová.

A cirkusz jelenleg Ólublón lép fel. A tulajdonosok nem akartak beszélni a JOJ TV munkatársaival. Az alkalmazottakon keresztül viszont közölték, hogy nincs oroszlánjuk. "Ne haragudjanak, nem nyilatkozunk. Maguk is láthatják, hogy nincsenek itt az oroszlánok" - mondta a cirkusz alkalmazottja.

Ma már tényleg nincs vadállat a cirkusz területén. Az oroszlánok tulajdonosa, amelyek tartását a rendőrség ellenőrzi, egy 34 éves cseh férfi lehet. A JOJ TV forrása szerint az állatokat illegálisantartották a cirkuszban, amely az elmúlt hónapokban több szlovákiai várost is meglátogatott. A JOJ munkatársai nem tudják, hogy fellépett-e az oroszlánokkal az előadásokon. "Nem, egyáltalán nem, senki nem volt itt oroszlánokkal. Az egész pletyka volt" - mondta a cirkusz alkalmazottja.

"Ezeknek az állatoknak a teljes társadalmi értékét több mint 190 ezer euróra becsülik" - magyarázta Bárdyová. A rendőrség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban a veszélyeztetett fajok szaporítása több engedélyhez kötött. Az engedélyeket nem adják ki bárkinek – Állatkerti, kis állatkerti vagy állatkerti ház státusszal kell rendelkeznie a létesítménynek, amihez az ehhez kapcsolódó engedélyek is tartoznak – magyarázta Richard Jaroněk oroszlánszakértő.

Ezen kívül a tenyésztési feltételeket a higiéniai vagy állatorvosi hatóságnak jóvá kell hagynia. A hangsúly magán a téren van, ahol az állatot kívánják nevelni. Egy ilyen vadállatot nem lehet bezárni egy kis kifutóba. "Az állat megőrül és néhány év alatt elpusztul" - tette hozzá a szakember.

Forrás: noviny.sk

Címkék: cirkusz, oroszlán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.