2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Január 26. 15:20, csütörtök | Tech
Forrás: techcrunch.com

Egy dán startup megoldást kínál az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy dán startup megoldást kínál az élelmiszer-pazarlás ellen

A megtermelt élelmiszerek 40%-át nem fogyasztjuk el, ami világszinten évente 2,4 billió euró gazdasági, környezeti és társadalmi költséget jelent. Ezen próbál javítani a Kanpla, ami elsősorban menzáknak kínál megoldást.

Noha ezeknek a megdöbbentő statisztikáknak számos társadalmi, kulturális, sőt technológiai oka is van, rengeteg startup jelent meg javaslatokkal az élelmiszer-pazarlás problémájának megoldására. Vannak olyan cégek, amelyek mesterséges intelligencia által vezérelt prognózisokat kínálnak a kiskereskedőknek a készletek feltöltésének optimalizálásához, míg mások piactereket építettek fel a többlet vagy hibás termékek értékesítésére.

A Kanpla nevű startup pedig az élelmiszer-pazarlás csökkentésére összpontosítja erőfeszítéseit egy nagyon specifikus ágazatban, méghozzá a menzák területén. A Kanpla 2022-es jelentése szerint a szoftverüket jelenleg mintegy 1500 étkezdében használják, de az európai piacon való terjeszkedésüknek köszönhetően, ez a szám rövidesen könnyen a háromszorosára nőhet.

Hogyan működik

A Kanpla platformnak két alapvető eleme van. A konyhák számára a Kanpla egy úgynevezett operációs rendszert kínál a teljes étkezde PC-ről vagy mobileszközről történő kezelésére, beleértve a digitális menük létrehozását, a különböző fizetési módok támogatását, az értékesítési adatok gyűjtését és bemutatását stb. Ezáltal a vállalatok megérthetik, hogy mely élelmiszerek fogynak a legjobban, lehetővé téve számukra, hogy a megfelelő alapanyagokból töltsék fel a készleteiket, ezáltal minimálisra csökkentsék az egyébként veszendőbe menő termékek számát.

Lehetővé teszi például a konyhák és étkezdék számára, hogy az ebéd- vagy svédasztalos menüjükből megmaradt felesleget, elvitelre értékesítsék a vendégeknek. Az adminisztrációs irányítópulton keresztül egyszerűen felsorolják a rendelkezésre álló étel mennyiségét és az árát, és minden Kanpla étkező alkalmazáshoz értesítést küldenek.

A Kanpla emellett rendelkezik egy élelmiszer-hulladék-nyilvántartási funkcióval is, amely jelenleg bétaverzióban van, és olyan adatokat gyűjt össze, mint például a menzába belépő emberek száma és az elpazarolt élelmiszer mennyisége a különböző kategóriákban (pl. a termelés vagy az el nem fogyasztott svédasztalos ételek). Ehhez a konyháknak meg kell mérniük az ételt, mielőtt kidobják.

Csak étkezdék

A Kanpla kínálatának talán legkülönösebb aspektusa az, hogy kizárólag a menzákra koncentrál, amiről a Kanpla vezérigazgatója és társalapítója, Peter Bæch a következőképpen nyilatkozott. „Az ötlet, hogy a menzai ágazatot célozzuk meg, a helyi étkezdéinkben szerzett tapasztalatainkból adódott” – magyarázta Bæch a TechCrunchnak. „Első kézből láttuk, ahogy egy kantin a nap végén hatalmas mennyiségű ételt dobott ki a kukába. Aztán belegondoltunk, hogy az ebédszünet felét sorban állva töltöttük. Ezek a kellemetlenségek pedig arra késztettek bennünket, hogy beleássuk magunkat ezekbe a problémákba, és rájöjjünk, hogy ez az iparág nagyon le van maradva a mai digitalizáció tekintetében.” Mondta Bæch, majd így folytatta. „A kantinok abban különböznek a kávézóktól és éttermektől, hogy visszatérő vendégeik vannak, akik nap mint nap visszatérnek, így egyedülálló lehetőséget biztosítanak az étkezde számára, hogy kapcsolatba kerüljenek vendégeikkel.”

A vállalat közölte, hogy 2023-ban Dánián túl, az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Hollandiában terjeszkedik majd, a következő évben pedig célba veszik az Egyesült Államokat és európai további piacait is.

Dániában az évek során számos jelentős technológiai vállalat jött létre, mint például a Pleo költségkezelő szoftverszolgáltató, amely egy évvel ezelőtt 4,7 milliárd dollárt ért el, míg a helyi Lunar neobank tavaly 2 milliárd dollárt taksál. És persze ott van a Zendesk, amelyet egy magántőke-társaság vásárolt fel 10 milliárd dollárért még júniusban.

forrás: techcrunch.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.