2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Május 25. 15:59, kedd | Életmód
Forrás: Róka Eszter

Egészség: Minden, amit a teljes kiőrlésű gabonáról tudni kell

Egészség: Minden, amit a teljes kiőrlésű gabonáról tudni kell

Róka Eszter sporttáplálkozás-szakértő szerint már rég bizonyított tény, hogy minden egyes felnőttnek átlagosan legalább 50%-kal több teljes értékű gabonát kellene fogyasztania.

Napjaink leggyakoribb és legnépszerűbb gabonafajtája a búza, pontosabban az abból készült finomított fehér liszt. Mire figyeljünk oda és mennyit fogyaszthatunk belőle?

A teljes kiőrlésű gabonák esetén végzett kutatások szerint a bennük található fitonutriensek (fitonutriensek növényi eredetű ételeinkben található jótékony hatású vegyületek), ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok csökkentik a szívbetegségek, az agyvérzés és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Jó hatással vannak az emésztésre, csökkentik az elhízás- és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A búzaszemnek csak a belső részét használják fel

A feldolgozás során eltávolítják a gabonamag csíráját és héját, ezáltal pedig elveszíti a vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve a rosttartalom szinte egészét. Különösen a teljes kiőrlésű gabonaalapú élelmiszerek jó forrásai a B1-, B2-, B6-vitaminnak és vérképzésben nélkülözhetetlen folsavnak.

Napi 90 gramm az egészség védelmében

Ahhoz, hogy a napi 90 gramm mennyiséget biztosítsuk a szervezetünk számára, az alábbiakat fogyasszuk:

3 vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér

1 ½ vastag szelet teljes kiőrlésű kenyér

1 csésze teljes kiőrlésű zab

1 csésze teljes kiőrlésű gabonapehely

½ csésze barna- vagy vadrizs (előfőzve az adag 195g/nap)

½ csésze quinoa

Kezdésnek cseréljük le a reggeli fehér lisztes pékárunkat – amit akár saját magunk is elkészíthetünk otthon – teljes kiőrlésű társára. Érdemes arra figyelnünk, hogy a teljes kiőrlésű liszt több vizet vesz fel s néhánynak kesernyésebb a liszt íz világa. Ha ebédre tésztát készítünk köretként, akkor főzzünk bátran durum-, tönköly- vagy, teljes kiőrlésű tésztát. Érdemes a fehér riszt is lecserélni barnára, bár ha rizst fogyasztunk, akkor a rost- és ásványi-anyag tartalma, illetve a benne található vitaminok miatt érdemes basmati rizst fogyasztanunk.

A teljes kiőrlésű termékekkel egészségesen és fitten indíthatjuk a napot, arról nem is beszélve, hogy ízletes és meleg főételt is tudunk készíteni belőle. A süteményt se vessük el teljesen, bár a cukrot érdemes más, természetes édesítőszerre cserélni.

Még több jótékony hatást érhetünk el, ha napi 225 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk. 90 gramm=0,375 csésze; 225 gramm=1 csésze

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.