2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Június 20. 17:00, szombat | Életmód
Forrás: TASR

Egészség: A rendszeres sportolás jó, de a kezdetekben óvatossága int a szakértő.

Egészség: A rendszeres sportolás jó, de a kezdetekben óvatossága int a szakértő.

Jíří Skála edző, táplálkozási tanácsadó a TASR-nek adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszeres sportolás kezdeti stádiumában sokan túlzásba viszik a mozgást.

Arra célzott, hogy sokan nagyon szigorúak magukkal szemben és őrült módon edzenek, fogyókúrával kombinálják a mozgást, aminek a crossfit edző és táplálkozási tanácsadó szerint nincs semmi értelme.

Elmondása szerint az edzéseket folyamatosan kell felépíteni, fokozatosan kell terhelni a testünket. Először heti két 30-60 perces könnyű edzést javasol a szakértő. Ezután lehet folyamatosan sűríteni és nehezíteni az edzéseket.

A szakértő kitért a pozitív hozzáállás fontosságára is. Nem fontos, hogy mi motiválja az adott személyt, hogy belekezdjen az edzésbe. Legyen szó fogyásról, a stressz levezetéséről, vagy a kondíció javításáról, csak az a fontos, hogy jó kedvvel csináljuk az edzést. Ha van kedve mozogni, akkor élvezni is fogja azt, amit csinál és kialakul egyfajta megszokás, “függőség”.

Ha olyan típusú emberről van szó, aki nem szereti sokáig ugyanazt csinálni, akkor a szakértő azt javasolja, hogy váltogassa a különböző sportokat, így fenntartva a mozgáshoz való pozitív hozzáállást. Jíří Skála mindig azt javasolja “tanítványainak", hogy készítsenek egy tervet, amelyben előre összefoglalják, hogy melyik nap milyen edzést fognak végezni. Az előre elkészített terv segítségével sokkal jobban ki tudja használni a mozgásra szánt időt, előre tudni fogja, hogy mit fog csinálni és nem tud kizökkenni, ami a motiváció elvesztéséhez vezethetne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.