2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Január 12. 11:15, csütörtök | Kzélet
Forrás: startitup.sk

Egekben az autóiskolák ára Szlovákiában

Egekben az autóiskolák ára Szlovákiában

Csillagászati összegeket lesznek kénytelenek kifizetni a szlovákiai polgárok, ha jogosítványt szeretnének. A „kedvező” 800 eurós ár már a múlté.

Változik a vizsga is

Az érdeklődőknek ezentúl nem csak a klasszikus papíralapú tesztek állnak majd rendelkezésükre, mivel ezentúl a vizsga elméleti része elektronikusan is elvégezhető, ami biztosítja annak objektivitását, és ezzel emeli a jogosítványt kérelmezők képzettségi szintjét.

A teszt 25-30 kérdésből áll majd, és a kitöltéshez összesen 20 perc áll majd a jövendőbeli sofőrök rendelkezésére. 12-14 kérdés a közúti közlekedési szabályok ismeretét vizsgálja, 8-9 kérdés a közlekedési táblákat, míg a fennmaradó 3-4 kérdés a közúti közlekedési helyzetek megoldásának képességét teszteli. Az új tesztek a szlovák mellett magyar, illetve angol nyelven is elérhetők lesznek.

Rekord magas árak

Néhányan emlékeznek a „luxusidőszakra”, amikor a jogosítvány alig 500 euróba került. Ezek az idők azonban mára már elmúltak, és a jogosítványra vágyóknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

2022-ben az Autobild portál arról számolt be, hogy többszáz szlovákiai autóiskola árainak megvizsgálása után azt állapították meg, hogy a tanfolyam a leggyakrabban 850 euróba kerül. Ez az összeg azonban nem volt végleges, hiszen a vizsgázóknak egy 33 eurós adminisztrációs díjat is ki kellett fizetniük.
Az éles áremelkedés az elmúlt 5 évre volt jellemző, mely idő alatt az autóiskolák árai megduplázódtak. Az elmúlt évben egy átlagos havi bruttó fizetésnek legalább a 73%-át tette ki ez a tétel.

A szlovákok éles áremelkedést tapasztaltak az autósiskolákban, különösen az elmúlt 5 évben, amikor a költségek több mint kétszeresére nőttek. Az elmúlt évben az árfolyam a szlovákok bruttó havi jövedelmének legalább 73%-ába került. Az infláció pedig az idei árakra is jócskán rányomta a bélyegét.

Így néznek ki az árak 2023-ban

A pozsonyi Ficker autósiskola például 990 eurót kér egy "B" típusú személygépkocsi tanfolyamáért. Ez az ár azonban nem tartalmazza a 33 euró értékű bélyeget és az elsősegélynyújtó tanfolyamot, amelyen mindenkinek kötelezően részt kell vennie. Az AS Trend Bratislava autósiskola pontosan 1000 euróra kerekítette az árát, míg a Gama Autósiskola 950 euróért kínál tanfolyamot. Ez az összeg azonban csak a diákokra vonatkozik, a dolgozók 20 euróval többet fizetnek.

Nagyszombatban valamivel jobb a helyzet. Például az RM Jet Trnava autósiskola 849 euróért cserébe nyújt tanfolyamot. Ha hozzávesszük a bélyeget, az orvosi vizsgálatot és az elsősegélynyújtó tanfolyamot, akkor is 930 euró alatt marad az összeg. Ez manapság elég baráti árnak számít.

A Riška L Trnava autósiskolában szintén 850 euróba kerül a vezetői engedély, míg a Ďuriník Nagyszombati Autósiskola 830 euróért kínál tanfolyamot.
Az árak Nyitrán Pozsonyhoz hasonlíthatók. A DT autósiskola például 1090 eurót kér a tanfolyamért, míg az ottani diákoknak 1030 eurót kell kifizetniük.

A kassai árak hasonlóak, mint az ország többi részén. A Grendel Autósiskola például 890 euróért kínál tanfolyamot. Az expressz tanfolyamok azonban valamivel magasabbak, áraik meghaladják az 1000 eurót is. Az eperjesi árak is hasonlóak. A VaV autósiskola 949 – 989 euróért, a Mavex – Junior 940 euróért kínáltanfolyamokat.

forrás: startitup.sk

Címkék: autóiskola, jogsi, kresz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.