2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Január 27. 10:29, szombat | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Eddig hat jelölt szeretne indulni az elnöki székért

Eddig hat jelölt szeretne indulni az elnöki székért

A választásokon törvény szerint a Szlovák Köztársaság bármely, a választás napján legalább 40 éves, szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező állampolgára indulhat.

Eddig hat jelölt szeretne indulni az elnökségért. Ők Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Forró Krisztián, Milan Náhlik és Štefan Harabín. A hírt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának kommunikációs osztálya erősítette meg a TASR-nek. A lehetséges jelölteknek január 30-án éjfélig kell benyújtaniuk jelölésüket. Pellegrini a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselőinek aláírásai alapján nyújtotta be jelöltetését, míg a többi jelölt a polgárok aláírását gyűjtötte össze.

A javaslatot Pellegrininek, azaz a parlament elnökének nyújtják be, aki a javaslat kézhezvételétől számított 14 napon belül megvizsgálja, hogy a jelölt megfelel-e a törvényben előírt feltételeknek. Amennyiben tehát a javaslatot az utolsó lehetséges napon nyújtják be, a vizsgálat határideje február 13-án jár le.

Elnökjelöltet a Nemzeti Tanács tagjai és a Szlovák Köztársaság polgárai jogosultak állítani. Polgári javaslat esetén a javaslatot petíció formájában nyújtják be, amelyet legalább 15 000, szavazati joggal rendelkező polgár ír alá. Parlamenti jelölt esetében a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának legalább 15 képviselőjének aláírásával kell támogatnia a javaslatot.

Az elnökválasztás első fordulójára március 23-án, szombaton kerül sor. Az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor. Zuzana Čaputová mandátuma 2024. június 15-én jár le, a jelenlegi elnökasszony nem indul újra.

Az elnökválasztási kampány már megkezdődött, amelyre a jelöltek félmillió eurót költhetnek. A kampány a választás napja előtt 48 órával ér véget.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Elnökválasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.