2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Január 12. 18:42, csütörtök | Világ
Forrás: startitup.sk

Ebben az oroszországi faluban olyan hideg van, hogy még a vodka is megfagy

Ebben az oroszországi faluban olyan hideg van, hogy még a vodka is megfagy

A szibériai Ojmjakon községben igazán dermesztő a téli időjárás, akár -70°C-ig is lehűlhet a hőmérséklet.

  • Ojmjakon egy falu Oroszországban, Jakutföldön
  • A hőmérséklet ebben a faluban rekordokat döntöget
  • Ez a leghidegebb lakott terület

Akinek az utóbbi időkre jellemző enyhe szlovákiai tél is megterhelő, annak tényleg nem ajánljuk, hogy elutazzon ebbe a faluba. Ojmjakon Kelet-Szibériában, Jakutföldön található, ahol a tél teljesen más dimenziója uralkodik.

Jakutia az oroszországi Szibéria legnagyobb régiója. Jakutszk városa a központja. A tél itt évente 9-10 hónapig tart. A geográfusok Ojmjakon falut a Szibéria hidegpontjaként emlegetik, mivel itt rögzítették az északi féltekén mért valaha volt legalacsonyabb, -70 °C-os hőmérsékletet. Ojmjakon körülbelül 5300 km-re, északkeletre található Oroszország fővárosától, Moszkvától.

A hőmérséklet -60 Celsius fokig is lehűl

Itt olyan tél van, amit kevesen tudunk elképzelni, sőt, a számunkra természetesnek vélt dolgok sem biztos, hogy úgy működnek, mint itthon. Ojmjakonban gyakorlatilag azonnal lefagy az elektronika, de az autókat is csak akkor lehet bestartolni, ha az előtte fűtött garázsban állt. A zöldség és gyümölcstermesztés kósza ötlete is hiú ábránd. Ezért is él a lakosság nagy része halászatból, vadászatból és szarvasmarhatartásból. Úgy tartják, hogy az extrém hideg miatt, ha ha valaki más helyre szeretnék szállíttatni a tehenét, akkor először egy speciális melegítő „melltartót” kell az állat tőgyére erősíteni.

Olyan hideg van, hogy komoly munkálatok előznek meg egy temetést, ugyanis annyira fagyott a föld, hogy a sírok ásása majdhogynem lehetetlen. Mielőtt eltemetnék a halottat, szénnel kell megolvasztaniuk a földet, hogy kellő mélységig le tudjanak ásni.

A falu azonban a közelmúltban elkezdett profitálni a turizmus kínálta lehetőségekből. Ezek az extrém körülmények minden évben sok látogatót vonzanak a környékre, akik saját bőrükön szeretnék megtapasztalni a kíméletlen hideget. Természetesen a jégcsapokon túl, számos érdekességet kínál a régió.
Elsősorban persze a természeti szépségek vonzzák a turisták figyelmét, de a múzeumok és a gulágok is gyakran látogatott helyek közé tartoznak. Tavasszal minden évben tartanak itt egy „The Pole of Cold Festival” nevű rendezvényt, amelyen összegyűlnek a tél ikonikus képviselői. Nem hiányzik a télapó sem.

Hőmérsékletkülönbség akár 100 fok is lehet

Azért itt egy kicsit elviselhetőbb az élet nyáron. A melegebb hónapok hőmérséklete itt sokkal nagyobb kényelmet jelent, mint hazánkban, mivel az átlaghőmérséklet itt 20 Celsius-fok körül mozog. Ilyenkor a napfényből nagy mennyiségű energiát és vitamint szívhatnak fel a helyik, ugyanis a nyári hetekben néha 21 órán keresztül, folyamatosan élvezhetik a napsütést.

Jakutia a Léna folyó partán fekszik. Így miután az időjárás enyhül és a jégtakaró elolvad, a helyik meg is kezdik a felkészülést a következő kemény télre. Készleteik feltöltésére és az utánpótlás biztosítására a Léna folyó kínálta lehetőségeket is kihasználják.

forrás: startitup.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.