2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Március 27. 20:49, vasárnap | Helyi
Forrás: dunaszerdahelyi.sk

Dunaszerdahely: Vámbéry Ármin tiszteletére

Dunaszerdahely: Vámbéry Ármin tiszteletére

A 22. Vámbéry Napok keretén belül idén is elhelyezték a tisztelet koszorúját a tudósról elnevezett téren található mellszobránál. A hírről a dunaszerdahelyi.sk adott tájékoztatást.

“Tilajčík Edit köszöntötte a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjén résztvevő iskolák tanárait, diákjait és minden Vámbéry életműve iránt érdeklődő jelenlévőt, a Vámbéry örökség megtartóit és népszerűsítőit, majd felkérte Dr. Vásáry István professzor emeritust, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, a Vámbéry Ármin Polgári Társulás elnökét, hogy tartsa meg ünnepi beszédét,” írja a portál.

Dr. Vásáry István beszéde kezdetén elmondta, nem kíván bőven beszélni Vámbéry életéről, inkább arra szorítkozott, hogy pár szóval felhívja a figyelmet a turkológus tudós munkásságának egy-egy súlypontjára. Kiemelte, Vámbéry Ármin egyszerű meghatározással élve orientalista, nyelvész, történész, közíró volt, aki úttörő munkát végzett, hiszen megalapozta a turkológiát, mint a törökséggel foglalkozó tudományágat. Munkásságának óriási jelentősége volt. Dr. Vásáry hozzátette, Vámbéry világhírű tudósként és utazóként sosem gondolt arra, hogy elhagyja szülőföldjét, ragaszkodott az otthonához. „Minden településnek szüksége van olyan helyi művészekre, tudósokra, akiknek utólag egyféle kultusza alakul ki - ez pedig a település szellemi életét emeli magasra, célokat ad,” emelte ki a Vámbéry Társulás elnöke.

Az elnök a jelenlévő fiatalokhoz is intézett pár szót. Megkérte őket, hogy a jövőben is kapcsolódjanak be a több, mint 20 éve működő polgári társulás munkájába és ismerjék meg a Vámbéry által képviselt és megélt korszellemet.

A rövid ünnepi beszéd után az emlékezés koszorúit helyezték el a világhírű tudós szobránál, majd a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjének ünnepélyes kiértékelésével folytatódott a 22. Vámbéry Ármin Napok programja.

Nyitókép: Rózsár Vince - dunaszerdahelyi.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.