2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Május 15. 21:40, vasárnap | Helyi
Forrás: dunaszerdahelyi.sk

Dunaszerdahely: Ünnepi tiszteletadás az ápolóknak

Dunaszerdahely: Ünnepi tiszteletadás az ápolóknak

Május 12-én az ünneplés jegyében zajlott az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szervezett tiszteletadás a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek VMK-ban.

A rendezvény szervezői Dunaszerdahely városa mellett az Összefogással a Holnapért Polgári Társulás és Nagyszombat megye képviselői voltak. “A nemzetközi nap is arra hívja fel a figyelmet, hogy tisztelet és megbecsülés illeti az egészségügyi nővéreket és ápolókat, akik áldozatos, elkötelezett és sokszor embert próbáló munkájukkal segítik a beteg emberek gyógyulását,” írha a dunaszerdahelyi.sk.

Az eseményt Hájos Zoltán nyitotta meg:

„A nővérek és az ápolók mindennapi munkája nélkül az egészségügyi ellátás nem lenne teljes, sőt sok esetben nem is lenne lehetséges” fogalmazott a polgármester, aki köszönetét és háláját fejezte ki a dolgozóknak azért is, hogy minden egyes betegről odaadással gondoskodnak. Hozzátette azt is, mennyire nehéz és felelősségteljes ez a szakma, és bizony nem egyszer emberfeletti az a munka, amit az emberek életéért való küzdelemben végeznek. „Életeket mentenek, gyógyítanak, de láttuk a koronavírus-teszteléseknél és az oltásoknál is, mennyit segítettek, mennyi lelki támogatást nyújtanak” mondta Hájos. A polgármester kiemelte: sajnos az ápolók munkáját, a számtalan túlóra és egészségük kockáztatása ellenére a mai napig nem becsülik meg kellőképpen. „Sajnos a hálán kívül rágalommal, fenyegetésekkel, erőszakkal is szembesülniük kellett az elmúlt időszakban. Sokan el is hagyták a hivatásukat az állandó nyomás, az emberi arrogancia, és nem utolsó sorban a méltatlan fizetések miatt is” tette hozzá a városvezető.

Bock Sylvia, a Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet igazgatója szerint széles spektrumú az a munka, amit az ápolók végeznek, s kell bőven hozzá „empátia, türelem, nyitottság, felkészültség. Legyenek jó partnerei az orvosnak és a betegnek egyaránt, tudjanak csapatban dolgozni és ha kell, hideg fejjel dönteni”.

A kórházigazgató szerint „a Covid–19 megjelenésével azzal kellett szembesülnünk, hogy sem orvos, sem ápoló nem volt felkészülve és felkészítve a váratlan és ismeretlen helyzetre. A nélkülözhetetlen ápolói tevékenység felbecsülhetetlenné értékelődött, s arra kell a közeljövőben is törekednünk, hogy minden körülmények között biztosítsuk önök számára a biztonságos munkát. Önök nélkül az egészségügyi és a szociális ellátás ugyanis egyszerűen nem működik.”

Bock Sylvia számokban is összegezte a dunaszerdahelyi kórház elmúlt éveit:

„1616 – ennyi Covidos beteget ápoltunk a három osztályunkon. 65 000 – ennyi PCR-tesztet végeztünk el a mobil tesztelőpontokon. 73 000 – ennyi volt az elvégzett antigén tesztek száma. És végül: 70 000 vakcinát adtunk be a dunaszerdahelyi kórház oltópontjain. Mindezt azonban nem tudtuk volna megvalósítani, és jelenleg nem tartoznánk az egyik legbiztonságosabb járás közé, ha nincsenek Önök, ha nem vagytok Ti mindannyian!”

– tette hozzá.

Fekete Mónika, a Nővérek és Szülészasszintensek Regionális Kamarája elnöknője azt a tényt emelte ki, hogy napjainkban is a nővérek alkotják az egészségügyi rendszer legnagyobb csoportját. „Az ápolónői és szülésznői szakma kihívásokkal teli, egyben szép, de kimerítő is, mint a legtöbb segítő szakma” – mondta, utalva a nővérek mindennapi munkájának nehézségeire, a koronavírus terjedésének a megfékezése tett erőfeszítéseik jelentőségére.

Berényi József megyei alelnök is köszöntötte az ápolókat.

„Két évig elzárva éltünk és ez rányomta a bélyegét az emberek közötti kapcsolatokra is. Reméljük, ez a bezártság már nem tér vissza. És hogy nem tér vissza, ez nagy részben önöknek is köszönhető, a koronavírus elleni küzdelemben az élen jártak. Nagyszombat megyének köszönhetően Dunaszerdahelyen is működött egy nagy kapacitású oltóközpont, amely a számok tükrében is komoly eredményt tudott elérni, hiszen több mint 100 000 embert sikerült beoltani az orvosok és az önök segítségével” – mondta el Berényi, hozzátéve azt is, hogy bizony „nem volt az sem mellékes, hogy itt, Dunaszerdahelyen mindenki a saját anyanyelvén tehette fel a kérdéseit és kapta meg azokra a választ – ezt minden szombaton én is tapasztaltam, amikor ott járva erőt, bátorítást próbáltam adni az ott dolgozóknak”.

A beszédek után Hájos Zoltán polgármester előbb a szerdahelyi intézmények vezetőit, Bock Sylvia kórházigazgatót, Fekete Mónikát, a Nővérek és Szülészasszintensek Regionális Kamarája elnöknőjét, Bíró Johannát, a dunaszerdahelyi szociális szolgáltatóközpont igazgatónőjét és Pongrácz Kálmánt, a Dunaszerdahelyi Idősek Otthonának igazgatóját ajándékozta meg – a nővérek és ápolók pedig a kultúrműsor után vehették át a névre szóló köszönőleveleiket és ajándékaikat.

Az ünnepi műsorban, amelyet Marót Viki koncertje zárt, fellépett még az egészségügyi középiskola két tanulója, Fischer Emma és Ferenec Vanessa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.