2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2021. Szeptember 28. 22:25, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: dunaszerdahelyi.sk / Rózsár Vince

Dunaszerdahely: több dolog is eldőlt a képviselőtestületi ülésen

Dunaszerdahely: több dolog is eldőlt a képviselőtestületi ülésen

Szeptember 28-án, kedden tartotta 25. ülését a városi képviselőtestület. A tárgyaláson szó esett a Barátság téri óvodáról, egy új városi élményközpontról és újabb kerékpártárolókról is – írja a dunaszerdahelyi.sk.

A városi portál cikkét változtatás nélkül közöljük. A fényképeket Rózsár Vince készítette.

Az első pontok között a költségvetés bevételi oldalának teljesítéséről és kiadási oldal merítéséről számolt be, illetve az összevont (konszolidált) könyvelési zárást mutatta be Pápay Zoltán, a pénzügyi főosztály vezetője. A költségvetés módosítása kapcsán Pápay elmondta, pozitív irányba mutatnak a prognózisok, több bevétel várható például a feljesztési adóból vagy az ingatlanadóból, de spórolni is sikerült, többek között a vásártér felújításánál a közbeszerzésnél. A többletet felújításokra szánják, így példáula vásártér mellett megújul majd a homokpálya, de új felületet kap a kosárlabdapálya is, s ide telepítenek két pingpong asztalt, valamint kiépítik a vásárteret átszelő kerékpárutat. Emellett megújul a Szabó Gyula Alapiskola kézilabda pályája, illetve a Fenyves lakótelep úthálózata is a tervek szerint.
A beterjesztést a testület tudomásul vette, illetve elfogadta.

A növekvő nyersanyagárak és a szolgáltatásbeli árnövekedések okán a képviselők módosították az idősek otthona költségeinek mértékét is, majd eléjük került az az ügyészi figyelmeztetés, amit a járási ügyészség juttatott el a városi hivatalhoz a Sárga kastéllyal átellenben emelt Összetartozás emlékműve miatt. Az önkormányzatnak a vizsgálat során egy formai hibát rótt fel az ügyészség, amelyet a képviselők tudomásul vettek.

Még augusztus végével beadott a város egy pályázatot a Halpiac téri óvoda bővítésére, kapacitásának növelésére, most pedig a testület jóváhagyásával
megcélozzák a Barátság téri óvoda épületének a korszerűsítését, az ottani nyílászárók cseréjét, illetve az épület hőszigetelését is.

A felújítás egyben csökkentené a későbbiekben a kiadásokat.Egy másik pályázati felhívás keretén belül a város egy vissza nem térítendő pénzügyi támogatási kérelmet nyújt be egy dunaszerdahelyi élmény- és környezetvédelmi tájékoztató központ kiépítésére.Az élményközpont az Üzleti és tájékoztatási központban valósulna meg, részben oktatási jellege lenne, a környezetvédelem, a csallóközi természet bemutatása, a megújuló energiával kapcsolatos, interaktív kiállítások.
Mindez a konferenciaterem előterében létesülne, de maga a konferenciaterem is megújulna, illetve az emeletem két workshop terem jönne létre a mostani tükörterem és a mellette lévő felújításával. A tervet egy fiatal és kreatív csapat készíti, akik érdekes és modern megközelítésben javasolják kihasználni a lehetőségeket oktatási, valamint turisztikai szempontból is.

Elfogadta a testület azt a beadványt is, amellyel szintén pályáz a város további kerékpárutak és két újabb kerékpártároló létesítésére. Az európai uniós projekt keretébena Czibók utcai körforgalom és a Pozsonyi út közötti kerékpárutat építik ki, illetve a meglévő városi kerékpártárolók mellé további kettőt emelnek, 30-30 kerékpár tárolására. Az egyik a vasútállomási parkban a meglévő mellé épül, míg másikat a Thermalpark főépülete mellé tervezik.

Az európai források merítésével kapcsolatos javaslat volt a testületi ülés utolsó pontja, amelyben a képviselők megszavazták azt a „Dunaszerdahelyi fenntartható városfejlesztési terület” létrehozását, amelyet Dunaszerdahely városa és több környékbeli település alakít majd.

A cél az, ahogy a városfejlesztési terület lakossága elérje a 60 ezer főt, s így könnyebben tudjon a régió pályázni EU-s pénzek folyósítására, például összefüggő, egymáshoz kapcsolódó kerékpárutak kiépítésére.

dunaszerdahelyi.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.