2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Szeptember 13. 11:33, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: dunaszerdahelyi.sk / Fotók: Rózsár Vince / Szöveg: Nagy Attila

Dunaszerdahely: testvérvárosunk lett Győr

Dunaszerdahely: testvérvárosunk lett Győr

A vasárnapi eseményről a dunaszerdahelyi.sk városi portál számolt be, a cikket Nagy Attila, a képeket pedig Rózsár Vince jegyzi. Az írást teljes egészében, változtatás nélkül közöljük.

Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy az ünnepélyes nap a két város életében valóban mérföldkő. Mint elmondta, a települések a sport és kultúra terén is együttműködtek, s magát a testvérvárosi megállapodást is megelőlegezték korábban számos projektel, legutóbb az Arrabona EGTC partnerségében életre hozott közös, európai uniós projektben.
„Nagyon sokan látogatnak el akár bevásárlás céljából, akár kulturális vagy sportesemények alkalmával a városba, a szerdahelyiek otthon érzik magukat Győrben” – fogalmazott Hájos Zoltán, hozzátéve: „bízom abban, hogy ez a mostani megállapodás még inkább el fogja mélyíteni a kapcsolatunkat, határozottabbá fogja tenni az együttműködésünket.”

Dr. Dézsi Csaba András győri polgármester szerint „Győr és Dunaszerdahely között a kapcsolat teljesen természetesen, emberi utakon, hétköznapi módon kezdődött”,
hiszen a lakosok a két város közelségét kihasználva már régóta megélték annak előnyeit.

„Ezek a praktikus, emberi mentalitásból fakadó kapcsolatok aztán valódi kapcsolatokká fejlődtek, barátságok alakultak ki győri és dunaszerdahelyi emberek között” – tette hozzá Győr polgármestere, utalva arra, hogy a szerdahelyiek szívesen járnak át Győrbe vásárolni vagy akár az Audi Eto meccseire szurkolni a kézis lányoknak, Győrből pedig sokan érkeznek átélni egy igazi futballmérkőzés légkörét.

„Ezt a kapcsolatot erősíteni kell, akkor is, ha határok választanak el bennünket, (...) s a politikusoknak kötelessége, hogy
akik összetartoznak, azokat összekössék, a természetes kapcsolatokat hivatalossá tegyék.

(...) Győr nagyváros. Egy nagytestvér a kistestvérrel mindig jól jár, hiszen a kistestvér sokszor elevenebb és praktikusabban gondolkodik” – jelezte Dézsi Csaba András, aki szerint Győrnek olyan testvérvárosokra van szüksége, akikkel előremutató, gyakorlati, valós és napi kapcsolataink vannak – s Dunaszerdahely ilyen.

Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete is megtisztelte jelenlétével a szerződés ünnepélyes aláírását. „Dunaszerdahely Szlovákiában egyike azon városoknak, amely megőrizte magyarságát és kiváló partnere lesz Győrnek”
– köszöntötte a megjelenteket, majd Szeles Szabolcs győri alpolgármester tolmácsolta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter üdvözletét:
„Minél több testvérvárosi kapcsolat jön létre, annál szorosabb lesz a két ország, nemzet közötti kapcsolat. A felvidéki magyarok mindig is számíthattak a Magyar Kormány támogatására – ez így lesz a jövőben is. Hajrá Győr, hajrá Dunaszerdahely!”

A testvérvárosi megállapodás ünnepélyes aláírását sajtótájékoztató követte, amelyen a városvezetők többek között szóltak a további együttműködés irányvonalairól, így szó esett további projektek tervezéséről, arról, hogy Dunaszerdahely milyen kulturális és egyéb lehetőségeket kínálhat a győriek számára, de arról is, hogy a győri foci miképp tudna profitálni a DAC profi menedzsmentjéből – ugyanis a jövőben szorosabb kapcsolatot kívánnak kiépíteni a csapatok között.

Az eseményen Győr Megyei Jogú Város delegációjának tagjaként megjelent dr. Dézsiné Szentes Veronika, illetve Szeles Szabolcs, dr. Pergel Elza és Radnóti Ákos alpolgármesterek, Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos, Endrődi Péter kabinetfőnök, valamint Gyarmathy Orsolya, Győr Megyei Jogú Város nemzetközi referense.

Dunaszerdahely részéről A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek, a Dunaszerdahelyi Városi Képviselő-testületből Bachman László, Bugár György, dr. Földes Károly, Gútay László, dr. Horváth Zoltán, Nagy Iván és Šándor Klára, illetve a városi hivatal elöljárója, Bubniak Júlia vettek részt a találkozón.

Az ünnepi aktuson Patos Lilla (felkészítő tanára Simon Anikó), a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója mondott szavalatot, majd a ceremónia után a delegációk tagjai a DAC–Slovan mérkőzésre siettek, együtt szurkolni a sárga–kékeknek.

Az eseményen készült képgalériánkat (Rózsár Vince felvételei) itt tekinthetik meg.

Nagy Attila - dunaszerdahelyi.sk

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 20. 14:17, hétfő | Helyi önkormányzati

Felhívás: Komáromban szeptemberben és októberben szállítják a zöldhulladékot. Mutatjuk az időrendi beosztást.

A városvezetés és a hulladékgazdálkodási vállalat értesíti Komárom lakosságát, hogy az őszi nagytakarítás keretén belül szeptember és október folyamán a város ingyenesen szállítja el a zöldhulladékot.

2021. Szeptember 17. 16:53, péntek | Helyi önkormányzati

Somorjai képviselőtestületi ülés: megtudtuk a város díjazottjainak névsorát

Szeptember 16-án ülésezett a somorjai városi képviselőtestület, a tárgyaláson 21 napirendi pont került terítékre, köztük a város díjazottjainak idei névsora – írja a somorjai.sk városi portál.

2021. Szeptember 16. 13:54, csütörtök | Helyi önkormányzati

Csallóköz: idén is megszervezik az óvodások képzőművészeti versenyét

Immáron huszonkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Csallóközi Színes Ceruzák című képzőművészeti verseny, amely szeptember 24-én, 11 órakor rajtol el a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

2021. Szeptember 09. 11:10, csütörtök | Helyi önkormányzati

Somorja: a környezeti nevelésé lesz a főszerep a Korona épületében

Somorja városvezetése az újonnan átadott Korona épületét is felhasználja új környezeti nevelési projektjében – írja a somorja.sk városi weboldal cikke.