2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Szeptember 28. 19:57, szerda | Életmód
Forrás: Rózsár Vince • dunaszerdahelyi.sk

Dunaszerdahely • Nagy siker a környezettudatos gondolkodásra ösztönző program

Dunaszerdahely • Nagy siker a környezettudatos gondolkodásra ösztönző program

A “Termést hoz a környezettudatos gondolkodás fája” címmel indított program fő célja a nevelés, és úgy tűnik ez a projekt nem fogja a fiókban végezni.

Rózsár Vince összefoglalója a dunaszerdahelyi.sk városi portálon jelent meg. További képekért kérjük kattintsanak erre a linkre.

Az új tanévben is folytatódnak a tematikus előadások, ráadásul a korábban „csupán“ iskolai verseny városi szintűre nőtte ki magát.

Folytatódik a környezettudatosságra nevelés az egészségügyi középiskolában, amelynek fő mozgatórugója, hogy nemcsak a nagy tettek és nagy gondolatok visznek előre, hanem személy szerint mindenki hozzájárulására szükség van ahhoz, hogy a környezetünkben javulás, változás történjen - mondta el portálunknak Kiss Kinga, a középiskola tanára, a program elindítója és szervezője.

Terveik szerint havonta egyszer találkoznak az iskola diákjai a hulladékgazdálkodással és a környezetvédelemmel kapcsolatos témát előadó szakemberekkel, hogy a tanulók az előadásokon keresztül megértsék és tudatosítsák, mennyire fontos a környezettudatos viselkedés környezetünk és a bolygó jövője miatt egyaránt.

Az idei első előadás alkalmával a tavalyi képzés, valamint az iskolai verseny mentora, Inczédi Gábor környezetvédelmi szakember beszélt a diákoknak a hulladékgazdálkodásról a hétköznapokban. Ez alkalomból az ÖKO-EKI verseny tavalyi győztese, Ábrahám Fanni meghirdette az iskolai húsmentes napot. Előadásából megtudhattuk, hogy szinte hihetetlennek tűnik, de a heti egyetlen vegán nap hatásaként mintegy 100 kg-mal kevesebb szén-dioxid termelődhet, valamint kevesebb szennyező metán kerülhet a Föld légterébe.

Kiss Kinga arról is beszámolt, hogy a 2022/23-as tanévben az előadások során olyan témákat járnak majd körül, mint a vegán étkezés környezetre gyakorolt hatása, a textilgyártás, a ruhaipar környezetterhelése, a vízgazdálkodás fontossága, a műanyag újrahasznosításának folyamata.

Elmondta továbbá azt is, hogy a tavalyi iskolai verseny sikerességén felbuzdulva, Dunaszerdahely város vezetése erkölcsi és anyagi támogatásának köszönhetően a környezeti neveléssel kapcsolatos verseny új szintre lépett: november 3-án a város középiskolái tanulóinak legjobbjai vesznek majd részt az idén már városi méretűre növő versenyen.

Ahogy azt az elmúlt tanévben megjósoltuk: Az Egészségügyi Középiskolában cseperedik a környezettudatos gondolkodás fája.

Szöveg és kép: Rózsár Vince • dunaszerdahelyi.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.