2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. December 07. 11:55, szerda | Helyi
Forrás: dunaszerdahelyi.sk

Dunaszerdahely: Javításra szorulnak az evangélikus templom belső falai

Dunaszerdahely: Javításra szorulnak az evangélikus templom belső falai

A közösség önerőből és városi támogatásból igyekszik megjavítani az átnedvesedett belső falakat.

„Múlt éven belekezdtünk már a munkálatokba, amikor az oltár körüli részen elkezdtük szigetelni a falat, ami szintén át volt nedvesedve” – nyilatkozta Horňák József evangélikus lelkész.

1968 - ban történt a templom legnagyobb rekonstrukciója, ezután 2011-ben folytak javító munkálatok a tetőzeten.

„Ebben az évben elkezdett potyogni a vakolat a toronyról, akkor egy akut, sürgős javítást kellett eszközölnünk, hiszen nem maradhatott balesetveszélyesen az épület. Most fokozatosan összegyűjtöttünk pénzt, amiből a templom belső falainak a javításának álltunk neki, mert borzasztóan nézett ki – nedvesek voltak egészen az ablakig, s maga a környezet sem volt így egészséges, már a penész is megjelent” – fejtette ki Horňák József.

A lelkész elmondása szerint számos korábbi javítás csak gyors megoldás volt a problémára, hiszen anyagi támogatás hiányában igyekekeztek önerőből, olcsón és gyorsan megoldani az akkori gondokat.
„A mostani javításkor igyekszünk elkerülni ezeket a korábbi hibákat, hogy a későbbi időszakban tovább legyen szép a templom, méltóbb legyen az istentiszteletek helyszíne” – fejtette ki Horňák.

Hozzátette, hogy az egyik legnehezebb feladatnak a megfelelő szakemberek felkeresése bizonyult.

A munkálatok jelen pillanatban szünetelnek, mivel a templomot az adventi és a karácsonyi istentiszteletekre készítették elő.

Forrás: dunaszerdahelyi.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.